in

Bitcoin prvi put premašio 50.000 dolara

Bitcoin je danas prvi put prešao cijenu od 50.000 dolara, nastavljajući svoj ubrzani rast. Najveća svjetska digitalna valuta prema tržišnoj vrijednosti porasla je za više od tri posto, na rekordnih 50.487 dolara, prema podacima Coin Metricsa.

Bitcoin je dobio podsticaj nakon vijesti da velike kompanije Tesla, Mastercard i BNY Mellon ulažu značajna sredstva u kriptovalute. Prošlog ponedjeljka kompanija Tesla, saopštila je da je kupila 1,5 milijardi dolara bitcoina kao dio nove strategije ulaganja i da će ga uskoro prihvatiti kao oblik plaćanja za svoje automobile.

Mastercard je objavio da će svoju mrežu otvoriti nekim digitalnim valutama. PayPal i BNY Mellon također su povukli poteze prema podršci kriptovaluta.

Teslino korištenje korporacijske gotovine za kupovinu bitcoina pokrenulo je nagađanja hoće li i druge velike kompanije da slijede njegov primjer. Direktor Ubera Dara Kosrovšahi rekao je prošle sedmice za CNBC da je njegova kompanija razmatrala i brzo odbacila ideju kupovine bitcoina, ali razmišlja da prihvati kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

Ova dešavanja navela su mnoge ulagače da u kriptovalute vjeruju kako se posljednji porast vrijednosti razlikuje od ranijih. Bitcoin je krajem 2017. godine skočio na 20.000 dolara, da bi potom sljedeće godine izgubio 80 posto vrijednosti.

MicroStrategy i finansijsko-tehnološka kompanija Square, dospjeli su prošle godine u medije nakon prihvatanja neuobičajene strategije korištenja kompanijske gotovine za kupovinu bitcoina.

– Od marta 2020. godine vidljiv je ulazak institucija u bitcoin i mislim da će se taj trend 2021. nastaviti. Postoje oni koji bitcoin vide kao sredstvo razmjene, ali lično vjerujem da će bitcoin postati uvjerljiv primjer očuvanja vrijednosti – naglasio je Sejlor za CNBC.

Vrijednost dionica MicroStrategyja porasla je sedam puta otkako je u avgustu prošle godine kupio prvi bitcoin. Kompanija je danas najavila da će ponuditi 600 miliona dolara u konvertibilnim obveznicama da bi kupila još više bitcoina. Nagađalo se da je MicroStrategy ponudio Tesli plan za kupovinu bitcoina nakon prepiske Sejlora i Elona Muska na Twitteru oko velikih transakcija s kriptovalutom.

Ipak, skeptici vide bitcoin kao špekulativno ulaganje i zabrinuti su da je riječ o jednom od najvećih tržišnih balona u historiji.

Ekonomisti poput Nouriela Roubinija ističu da bitcoin i druge kriptovalute nemaju suštinsku vrijednost. Nedavna anketa “Deutsche Bank” pokazuje da investitori smatraju bitcoin najekstremnijim balonom na finansijskim tržištima, zaključuje CNBC.