in

Bečke kafane nude besplatan prostor za učenje

Zbog mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom u Beču su trenutno zatvorene kafane. Nekolicina njih sada je ipak otvorila svoja vrata, ali ne za ispijanje kafe, već za učenje.

U saradnji s bečkom gradskom upravom nekoliko kafana pokrenulo je inicijativu u sklopu koje svoj prostor besplatno stavljaju na raspolaganje učenicima i studentima koji kod kuće nemaju odgovarajuće uslove za neometano učenje ili praćenje online nastave.

Svoj termin za učenje mogu rezervisati putem interneta, a ovisno o veličini kafane određen je i maksimalan broj učenika i studenata koji smije biti prisutan. Mlađi od 15 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe. U kafanama je zabranjeno posluživanje hrane i pića, no školarci si od kuće smiju ponijeti nešto za pojesti i popiti u pauzi od učenja. Inicijativa bi trebala trajati do Božića, a ovisno o interesu moguće je i njeno produženje.

U glavnom gradu Austrije nedavno su pokrenute dvije slične inicijative. Dok grupacija Accor nudi svoje konferencijske sale za održavanje nastave ili projekata na sigurnoj udaljenosti, apartmanski hotel Adagio na raspolaganje stavlja svoje sobe. Ponuda je prvenstveno namijenjena učenicima koji kod kuće nemaju dovoljno prostora za učenje i praćenje nastave ili nemaju ispravnu bežičnu mrežu. Hotelske sobe također mogu rezervisati profesori koji se pripremaju za nastavu.