in ,

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Robotski psi čuvaju zračnu bazu na Floridi

Udruženim snagama kompanija Immersive Wisdom i Ghost Robotics, u saradnji s Ratnim zrakoplovstvom SAD-a, predstavljen je poluautonomni patrolni robotski pas u zračnoj bazi Tyndall na Floridi.

Robotski psi će biti angažirani na čuvanju ove zračne baze. Patrolirat će zajedno s ljudima ili kao njihovi pomoćnici na teže pristupačnim terenima na kojima je pristup pješice ili vozilima otežan. Navodit će ih se na daljinu putem kontrolera i VR naglavnika, a na sebi će imati potrebne kamere i senzore potrebne za video nadzor terena.

Osim navođenog patroliranja, robotskim psima će se moći i unaprijed zadati ruta kojom će se kretati. U slučaju da naiđu na neželjene posjetitelje, takvima će operatori robota moći izdati glasovne naredbe putem zvučnika postavljenih na robotima. Tvorci robota vjeruju da će njihov proizvod dati nove “oči i uši” svima koji rade na osiguranju zračne baze Tyndall, ali i da će kombinacija robotike i virtuelne stvarnosti koju su stvorili donijeti revoluciju u osiguranje vojnih baza kakvo poznajemo.

Tehnologija, kažu, ima potencijal i zamijeniti postojeće nadzorne sisteme, posebno u kritičnim situacijama, posebnim uvjetima na terenu, ili u situacijama traganja i spašavanja u prirodnim i drugim katastrofama. Robotski psi mogu se koristiti kao standardna ili pričuvna metoda nadzora, a nezamjenjivi su u mobilnim jedinicama. 325. borbena eskadrila prva je jedinica unutar američkog Ministarstva odbrane koja ih je dobila, a vjerovatno neće biti i posljednja.