in

TUGYTUGY

Dok čeka krunu, princ Charles postao modni dizajner

Britanski prijestolonasljednik, princ Charles, ikona je stila. Muški magazini poput Esquirea i GQ-a budućeg su kralja mnogo puta proglašavali najbolje odjevenim muškarcem na svijetu.

Ne čudi što je 71-godišnji princ od Walesa odlučio na svoj način zagaziti u dizajnerske vode.

Svijetu je danas predstavljena kolekcija Modern Artisan – 18 luksuznih odjevnih predmeta, deset ženskih i osam muških od najkvalitetnijih prirodnih materijala, a sve napravljeno po načelima održivosti koji princ zagovara u svim područjima života. Kada je odjeća u pitanju, kako je rekao britanskom Vogueu njega užasava “brza moda”, gdje se odjeća naveliko kupuje i baca. Rekao je da on više voli popravljati i prepravljati nego bacati stvari iz ormara, a da je tako dokaz su i fotografije iz proteklih desetak godina na kojima se princa može uvijek može vidjeti u dva ista kaputa.

Kaputi, jakne, sakoi, košulje i hlače iz kolekcije nastali su kao dio projekta Modern Artisan koji je finansirala organizacija The Prince’s Foundation u saradnji s italijanskim Yoox Net-A-Porterom, preko čijih će se online stranica odjeća s prinčevskim potpisom moći i kupiti. Ideja ove dugoročne saradnje je da se ojačaju tradicionalne vještine u proizvodnji odjeće i u Velikoj Britaniji i u Italiji.

Sva zarada od odjevnih predmeta “napravljenih da traju cijeli život i duže” bit će uložena u programe obrazovanja mladih ljudi u području tekstila kroz Prince’s Foundation.