in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY

Apple najvrijedniji brend na svijetu, pogledajte ko je još u prvih 10

Prema klasifikaciji Interbranda, Apple trenutno posjeduje najvrjedniji brend, odnosno ime (Apple) na svijetu, s vrijednošću od 323 milijarde dolara.

U odnosu na prošlu godinu, vrijednost Appleovog brenda narasla je za 38%.

Ovu brojku ne treba zamijeniti s vrijednošću kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji, koja u ovom trenutku iznosi oko dva biliona dolara. Radi se o čistoj procjeni koliko bi ime kompanije vrijedilo da ga, recimo, želi prodati. Naravno, knjigovodstvena vrijednost kompanije je nešto sasvim treće.

Drugi najvrijedniji brend na svijetu je Amazon, koji prema Interbrandu vrijedi 200 milijardi dolara, s rastom od čak 60%. Treći je Microsoft s vrijednošću od 166 milijardi dolara, a u stopu ga slijedi Google, čije ime se cijeni na 165 milijardi, s napomenom da je to za 1% manje nego lani. Peti je Samsung s vrijednošću od 62 milijarde dolara.

Sljedeći iz tehnološkog sektora na listi je Intel, koji se smjestio na 12. mjesto, a slijede ga Facebook na 13. i IBM na 14. mjestu. Zanimljivo je da je Instagram, inače dio Facebooka, zauzeo 19. mjesto, ispred Honde, bankarskog diva J.P. Morgan, American Expressa i Ikee.