in

TUGYTUGY

Ove godine bez tradicionalne dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, fizike, hemije, književnosti i ekonomije, zbog epidemije koronavirusa prvi put nakon 1944. godine neće putovati u Štokholm kako bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori.

Umjesto svečanosti u glavnom gradu Švedske, dobitnici će primiti medalje i diplome u zemljama u kojima žive, navodi se u saopštenju Nobelove fondacije.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju 10. decembra, na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu. Toga dana švedska televizija će emitovati emisiju u kojoj će se prikazati uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim dijelovima svijeta..

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organizuje dodjelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prijestonici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u gradskoj vijećnici zbog pandemije koronavirusa, već u auli Univerziteta gdje su se nagrade već dodjeljivale od 1947. do 1989. godine.

Na ceremoniji u Oslu bit će ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje prisustvovat će će ceremoniji lično ili online. Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodjele Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici nagrade objavljuju se u oktobru, a ceremonije su se tradicionalno održavale 10. decembra u Štokholmu i Oslu.