in

Od koronavirusa umro batler Bijele kuće koji je radio za 11 predsjednika

Bivši batler Bijele kuće Wilson Roosevelt Jerman, koji je u karijeri koja je trajala pet desetljeća radio za 11 predsjednika, umro je od koronavirusa u dobi od 91 godine

Bivši batler Bijele kuće Wilson Roosevelt Jerman, koji je u karijeri koja je trajala pet desetljeća radio za 11 predsjednika, umro je od koronavirusa u dobi od 91 godine.

Jackie Kennedy je primijetila Wilsona dok je radio kao čistač u Bijeloj kući. Tadašnja prva dama ga je unaprijedila i od tada je radio kao batler.

-Imala je ključnu ulogu u ostvarivanju tog zaposlenja- rekla je njegova unuka Jamila Garrett za Fox 5.

Od Wilsona se oprostila i Michele Obama.

– Wilson Jerman svojom je ljubaznošću i pažnjom pomogao da Bijela kuća postane dom brojnim prvim porodicama, uključujući i našu. Njegovo služenje drugima, njegova spremnost da ide iznad i dalje zbog zemlje koju je volio i svih onih čije je živote dotaknuo, baština je dostojna njegovog velikodušnog duha- rekla je u izjavi za NBC News

Wilson Jerman umro je od koronavirusa prošlog vikenda.

Karijera gospodina Jermana započela je 1957. godine za vrijeme uprave Eisenhowera. Napustio je položaj 2012. godine, a predsjednik Obama odlikovao ga je nizom plaketa, koji predstavljaju svakog od predsjednika kojima je služio, ispričala je Jermanova unuka Shanta Taylor Gay za CNN.

-On ostaje važna figura onima koji proučavaju historiju Afroamerikanaca i njihovu ulogu u političkom životu. Kao i drugi afroamerički ljudi njegove generacije, pokazao je dostojanstvo dok je služio na jednoj od rijetkih pozicija koje su mu tada bile dostupne. Radio je za Obamu, dostojanstvenog predsjednika koji je također bio Afroamerikanac. To je sigurno shvatao kao pobjedu- izjavila je Koritha Mitchell sa univerzitetu Ohio State University, autorica knjige “Od kabina za robove do Bijele kuće”.