in

LOLLOL

Novi test koji može prepoznati koronavirus prije nego osoba postane zarazna

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na koronavirus

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na koronavirus. Taj test bi potencijalno mogao prepoznati pozitivne prije nego što postanu zarazni. Ako Agencija za lijekove i nabavku dozvoli korištenje testa, proizvodnja bi mogla započeti sredinom maja.

Koordinatori ovog projekta se nadaju da će se ovim testom moći otkriti prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije što je čak četiri dana ranije nego što to trenutni testovi mogu.

Novi testovi bi mogli imati značajnu ulogu u sprječavanju širenja virusa s obzirom na to da prepoznaju virus prije nego što zaražena osoba dobije simptome i postane prijenosnik zaraze.

Naime, ovaj test je nastao iz ranije pokrenutog projekta Vojne agencije te napredne istraživačke studije u području obrane (DARPA) koji je imao za cilj brzu dijagnozu hemijskog trovanja i zaraze u ratnim uvjetima. Nakon što se dogodilo izbijanje epidemije, projekt je hitno preusmjeren na izradu testova na koronavirus, piše The Guardian.

Odobrenje za hitnu upotrebu ovih testova Agencije za hranu i lijekove (FDA) očekuje se za sedam dana.

Šef DARPA-e za biološku tehnologiju dr. Brad Ringeisen rekao je da koncept popunjava dijagnostičku prazninu širom svijeta i ako bude odobren mogao bi u potpunosti promijeniti “igru”.

Ako ovaj test bude odobren, proizvodnja bi trebala započeti u drugoj polovici maja u SAD-u. Iz DARPA-e kažu da su raspoloženi podijeliti test svima koji ga žele implementirati u drugim državama.

Razina tačnosti ovog testa prema istraživanju iznosi čak 95%. Problem postojećih testova na Covid-19 je taj što ne mogu utvrditi infekciju u samom početku.

-Oni obavljaju posao, ali vam ne mogu reći je li neko bio bolestan možda i četiri dana prije nego što je testiran- rekao je jedan od doktora koji rade na testu.

Riječ je o testovima na osnovu uzorka krvi, a ne brisa iz nosa, a iz DARPA-e tvrde kako to je teži način ali i pouzdaniji.