in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

40 laboratorija širom svijeta čuva viruse koji mogu da zbrišu čovječanstvo

Najopasnija mjesta na svijetu

Laboratorije sa oznakom S-4 su one u kojima se proučavaju najopasniji virusi svijeta. Stoga i ne čudi što se smatra najopasnijim mjestom na svijetu, a ima ih čak 40 širom planete, mahom u SAD.

Jedna od takvih je i ona sada već čuvena u Vuhanu u kojoj je izbila pandemija koronavirusa.

Laboratorije su prostorno odvojene od ostalih kolektiva u okviru klinika gdje se nalaze, a sve što ulazi i izlazi iz njih, bilo u aero ili tečnom stanju, mora da prođe kroz posebne filtere.

Jedna od teorija zavjere u vezi koronavirusa je takva da je i sam COVID-19 iznijet slučajno iz laboratorije, međutim, to do sada nije dokazano.

Sve unutar laboratorije je otporno na rastvore, a zidovi i vrata su sto posto zatvoreni u svakom trenutku (osim naravno kada neko mora da izađe), dok je pritisak unutra manji nego inače.

Tako kiselne i alkalni rastvori ne mogu da izađu iz laboratorije u slučaju nekog pucanja laboratorijskog materijala.

Čuvaju se samo uzročnici bolesti neophodni za istraživanje, dok se kontaminirana krv zatvara u vitrine. Predmeti za rad se sterilizuju u posebnim komorama, a malo je onih stručnjaka koji zapravo mogu da rade u ovim laboratorijama.

Oni su zaštićeni odijelima od po 10-12 kilograma, dosta drugačijim nego što to viđamo u redovnoj borbi protiv koronavirusa.

Zato radni dan traje “svega” tri sata, a na kraju radnici se “tuširaju” persirćetnom kiselinom, a onda slijedi redovno kupanje takođe u posebnim prostorijama.