in

Razvijen brži test za koronavirus: Detektira ga u samo četiri sata i značit će jako puno u borbi protiv zaraze

Test je razvijen kako bi britansko zdravstveno osoblje moglo brže vidjeti rezultate, a već se koristi u jednoj tamošnjoj bolnici

Razvijen je brži test na koronavirus kojim bi medicinskim radnicima na prvoj liniji u samo četiri sata moglo vidjeti rezultate, a već koristi u jednoj bolnici.

Naučnici sa univerziteta u Cambridgeu pronašli su način za “deaktiviranja” virusa tako da se može testirati u laboratorijima niže sigurnosti – ubrzavajući tako cijeli proces, piše Daily Mail. Trenutno, test za COVID-19 traje puna 24 sata jer uzorci moraju biti prevezeni u sigurnosne objekte.

Brži povratak zdravstvenih djelatnika na posao

Novi test značit će i da se medicinski radnici, koji se moraju samoizolirati jer su možda zaraženi, mogu brže vratiti na posao ako testiranje bude negativno.

Test uključuje uzimanje brisa, slično postojećim testovima, ali proces analize uzoraka je puno brži zbog opuštenijih sigurnosnih mjera. Također se koristi na osoblju koje je zamoljeno da se izolira zbog potencijalnog kontakta sa zaraženim ljudima – iako možda nisu bili zaraženi sami. Trenutno ga koriste u Addenbrooke bolnici – koja je dio Cambridge University Hospitals NHS Trusta.

Deaktivacija virusa

Profesor Stephen Baker na Cambridge Institutu za terapijsku imunologiju i infektivnu bolest pronašao je spasonosan način “deaktivacije” virusa.

To omogućuje zdravstvenim radnicima da brzo obavljaju svoj rad u objektima druge razine, koji su dostupni i imaju manje ograničenja u pogledu njihove upotrebe.

– PCR testovi za koronavirus infekcije su spori zbog sigurnosnih zahtjeva potrebnih za predaju ovog potencijalno smrtonosnog virusa- rekao je Baker.

– Sada kada smo u mogućnosti da ga ‘deaktiviramo’, možemo drastično skratiti vrijeme od brisa do rezultata. To će biti iznimno korisno u pomaganju kod testiranja medicinskih radnika na prvoj liniji i dokazivanju je li zdravstveni radnici u izolaciji zaraženi ili ne, što im potencijalno omogućuje da se vrate na posao ranije- kazao je.

Sve brža dijagnostika

Cijeli proces traje samo četiri sata, a za sada tim ima dovoljno reagensa, hemijskih tvari koje se koriste za otkrivanje virusa, kako bi im se omogućilo da testiraju 200 uzoraka dnevno, pet dana u sedmici, i tako sljedećih 10-12 sedmica.

Međutim, istraživači se nadaju da će uskoro povećati kapacitet, dodajući da će se širim naporima za ubrzanje testova pomoći u borbi protiv COVID-19. Prošle sedmice, spin-out kompanija University of Cambridgea – Diagnostics for the Real World, predstavila je potpuno automatiziranu mašinu za testiranje koji bi mogao otkriti rezultate u samo 90 minuta.