in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sve više dokaza da je ova neobična životinja kriva za koronavirus

Nova otkrića

Potvrđeno je da pangolini prokrijumčareni u Kinu nose viruse koji su usko povezani sa onim koji je danas zahvatio čitav svijet.

Trebalo bi strogo zabraniti prodaju krijumčarenih životinja na pijacama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od epidemija, kažu naučnici.

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste se kao hrana i u tradicionalnoj medicini.

U novom istraživačkom radu koji je objavio časopis “Nature”, istraživači navode da kontakt sa ovim životinjama zahtjeva „oprez”.

Potrebno je dodatno proučavanje pangolina u divljini kako bi se razumjela njihova uloga u riziku od budućeg prenošenja na ljude, dodaju oni.

Dvije grupe koronavirusa povezanih sa virusom koji je izazvao pandemiju su otkriveni kod malajskih pangolina prokrijumčarenih u Kinu, rekao je glavni istrživač doktor Tomi Lam sa Univerziteta u Hong Kongu.

– Iako tek treba da se potvrdi njihova uloga posrednog domaćina virusa SARS-CoV-2, prodaja ovih divljih životinja na pijacama bi trebalo da bude strogo zabranjena kako bi se u budućnosti izbjegao prenos sa životinje na čovjeka – rekao je on za BBC Njuz.

Slijepi miševi također nose koronaviruse, koji su bliži udskim virusima, osim u jednoj ključnoj oblasti – onaj dio koji pomaže virusu da napada ćelije.”

– Ovo nam govori da su virusi koji djeluju da su dobro adaptirani ljudima prisutni kod divljih životinja. Slijepi miševi su svakako uključeni, pangolini mogu da budu, ali je vrlo vjerovatno da još neke životinje imaju ulogu (u prenošenju virusa) – rekao je profesor Edvard Holms iz Univerziteta u Sidneju.

Kako je tačno virus prešao sa divlje životinje, najvjerovatnije slijepog miša, na drugu životinju, a zatim na čovjeka, ostaje misterija.

I slijepi miš potkovičar i pangolin su umiješani u prenos virusa, ali je tačan slijed događaja nepoznat.

Otkrivanjem virusa u krijumčarenim malajskim pangolinima pokrenulo se pitanje gdje su se oni zarazili virusom, rekao je doktor Lam. Da li su izvor bili slijepi miševi na krijumčarskoj ruti do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Borci za zaštitu prirode kažu da bi bilo poražavajuće ukoliko ovo otkriće dovede do daljeg istrebljivanja ovog ugroženog sisara.