in

LOVELOVE

Osnivač Alibabe Jack Ma donirao Evropi dva miliona maski za lice

Odlučio je pomoći drugim regijama u kojima se vrhunac širenja zaraze tek očekuje

Iako paketi naručeni s Aliexpressa već neko vrijeme iz Kine ne dolaze, to ne ne znači da je cijeli svijet stao i da je Kina potpuno izolirana od ostatka svijeta. Naprotiv, pojavljuju se znakovi da je epidemija koronavirusa tamo prošla svoj vrhunac, pa se život pomalo vraća u normalu.

Osnivač Alibabe i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Jack Ma, odlučio je pomoći drugim regijama u kojima se vrhunac širenja zaraze tek očekuje. Donirao je dva miliona zaštitnih maski za lice koje bi trebale u narednim danima biti podijeljene zdravstvenim djelatnicima u Evropi, a prva pošiljka već je kasno ovoga petka stigla u Belgiju. Bit će proslijeđena u zemlju u kojoj je trenutno situacija najteža, Italiju.

 

U narednim će danima u zračnu luku u Liegeu sletjeti avioni s ostatkom donirane opreme. Upravo ovaj aerodrom trebao bi uskoro postati distributivni centar za Alibabine redovne pošiljke prema Evropi.

Humanitarna zaklada Jack Ma Foundation, kojoj se Ma posvetio nakon prošlogodišnjeg službenog penzinisanja iz Alibabe, osim donacije Evropi pomoći će u borbi s koronavirusom i SAD-u. Njima će biti dostavljeno milion zaštitnih maski za lice i pola miliona medicinskih testova za koronavirus. S testovima je, naime, u SAD-u poprilično “zapelo” pa ih je u prvim danima izbijanja epidemije nedostajalo u značajnom broju.