in

Goldman Sachs izjavio kako bi švicarski Franak mogao postati zamjena za zlato

S rastom cijena zlata uslijed pooštrenih geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku posljednjih sedmica, Goldman Sachs napomena naglašava mogućnost da se švicarski franak, koji je u naglom porastu u odnosu na dolar, koristi kao zamjena za zlato

S rastom cijena zlata uslijed pooštrenih geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku posljednjih sedmica, Goldman Sachs napomena naglašava mogućnost da se švicarski franak, koji je u naglom porastu u odnosu na dolar, koristi kao zamjena za zlato.

Supredsjednik organizacije Globalman Sachs za globalnu deviznu razmjenu Zach Pandl izjavio je u nedjelju u bilješci da je švicarski franak porastao u skladu sa zlatom. Frankom se u ponedjeljak ujutro do sredine jutra trgovalo na približno 1,03 dolara, dok je zlato nedavno dostiglo svoj maksimum u šest i pol godina, lebdeći malo ispod 1560 dolara po unci troje.

– Iako pokretači nedavnih performansi nisu potpuno jasni, vjerujemo da je porast geopolitičkih napetosti možda motivirao potražnju investitora za CHF, kao što je potaknuo potražnju za zlatom- rekao je Pandl.

U zapisu je naglašeno da je franak bio najbolja valuta G-10 tokom prve polovice 20. stoljeća, unatoč Velikoj depresiji i dva svjetska rata, skrećući pozornost na Franckov blizak odnos sa zlatom koji potječe iz ranih 1900-ih.

– Švicarski ustav zahtijevao je da CHF bude poduprt zlatnim rezervama do sredine 1999. godine, a zemlja je agresivno branila frankov paritet zlatu do 1936., do kada je većina zemalja, poput SAD-a i Velike Britanije, već znatno obezvrijedila svoje valute – rekao je Pandl.

Bilješka dolazi uslijed povećanja geopolitičkih rizika nakon što je glavni iranski zapovjednik Qasem Soleimani ubijen u američkom zračnom napadu na Bagdad, što je dovelo do odmazdnih iranskih zračnih napada na američke vojne baze. Zabrinutost zbog mogućnosti neposredne vojne konfrontacije između SAD-a i Irana dovela je do nagovještaja da će franak vjerojatno oslabiti do 2020. godine u odnosu na dolar i euro, ali Pandl je u napomeni rekao da bi “moglo biti prerano da sada izblijedi.”