in

Trampova administracija želi uvesti dodatni porez na igraće konzole i boardgaming

U Sjedinjenim Američkim Državama na raspravu dolazi zakon koji bi nas sve mogao dodatno koštati prilikom kupovine novih konzola, a pogotovo igara na ploči.

Pretpostavka je da konzole sljedeće generacije, koje stižu krajem 2020., neće biti jeftine. Štaviše, zbog uvrštavanja SSD-a i 7-nanometarskog proizvodnog procesa, izgledno je da će nove konzole biti skuplje od svojih prethodnika. Međutim, to nije sve – američka vlada predložila je nove porezne tarife koje bi mogle dodatno povećati cijenu konzola i prateće opreme poput kontrolera.

Naime, SAD i Kina su u svojevrsnom trgovačkom ratu, a osim preko leđa firme Huawei to bi se moglo prebiti i na velikom broju uređaja koji se u SAD uvoze s drugih tržišta. Kako se nijedna konzola zapravo ne proizvodi na teritoriju SAD-a, postoji šansa da će Trumpova administracija istima povisiti cijene kroz poreznu tarifu od 25%.

Osim igraćih konzola, ovime bi značajan udarac dobila i boardgaming industrija jer bi se cijene povećale raznim društvenim igrama. Pomalo ironično, moramo priznati, jer je Donald Tramp (Trump) prvi i jedini američki predsjednik koji ima svoj boardgaming naslov.

O novim poreznim tarifama raspravljat će se 17. 6., a ako prijedlog bude prihvaćen, poskupljenja bi mogla uslijediti već od 24. 6. ove godine. Ali to je problem Amerike, kakve to veze ima s nama? Ne kaže se bezveze da svi plaču kad Amerika plače. I Evropska unija razmatra slične poreze za uvoz konzola i drugih proizvoda iz SAD-a, a ako proizvođači konzola izjednačuju cijene u dolarima i eurima, teško je biti optimističan pa povjerovati da će cijene na drugim tržištima biti različite ako u SAD-u nove porezne tarife za uvoz budu izglasane. (hcl.hr)