in

Testirali smo novi Samsung S10 plus: Posao snimatelja u džepu

I baš kada pomislite da je tehnologija dostigla svoj vrhunac, Samsung je tu da vam pomuti pamet. U prepoznatljivi edge dizajn, zaobljenih ivica displeja, dodatno ukrašen aluminijskim okvirom s efektom kroma, Samsung je upakovao pravo malo čudo od telefona.

Držeći se svog dizajnerskog patenta još iz 2015., Samsung nije izostavio ni kvalitet materijala izrade. Izuzetno nježno staklo u kombinaciji s ovakvim geometrijskim oblikom, bez oštrih ivica i prijelaza, tražit će od vas mnogo vremena da shvatite da u ruci držite tehnički uređaj.

Da nisu samo kvalitetan materijal, lijep dizajn i visoka cijena odlike prestiža ovog uređaja, uvjerit ćete se istog momenta kad vam na poprilično precizan senzor za otisak prsta zasvijetli Amoled dinamični displej presvučen Corning Gorilla Glass 6 staklom, dijagonalnog raspona 6,4 inča, površine 103,8 cm, što čini 88,9% ukupne površine uređaja kroz koji ćete na rezoluciji 1440×3040 piksela na formatu slike 19:9, u kombinaciji sa 16 miliona boja i gustoćom prikaza od čak 438 ppi, jasno vidjeti kakva čuda radi osmojezgrena procesorska jedinica.

Nanotehnološki predator Qualcom SDM855 Snapdragon 855 (7nm) podijeljen na tri segmenta i pomnožen sa silnim megahercima savršeno raspoređuje obradu podataka po jezgrama. Dvije jezgre od 2,73 GHz, dvije od 2,31 Ghz i četiri jezgre sa 1.78 GHz rezultira instantnoj reakciji Androida 9.0 (Pie); One UI.

Pored nevjerovatne procesorske jedinice, besprijekoran rad ovog manekena među telefonima pomaže i nevjerovatna radna memorija od čak 12 gigabajti, što je uz procesor sasvim dovoljno da se ovaj uređaj uporedi s vrhunskim personalnim računarima, od kojih ni iskusni gejmeri i poznavaoci računara ne bi prezali.

Da je kamerman biti lako, kamerman bi bio svako riječi su koje bi vam rado uputili iskusni snimatelji kada biste im počeli pokazivati svoje videozapise ili fotografije. Ali Samsung je toliko iskusan da je čak i laicima za video i fotografiju stavio profesionalnost u ruke, a veterane tog posla stavio na milost i nemilost.

Uz pomoć tri vrhunske kamere, dvije sa 12 megapiksela i trećom ultraširokom sa 16 megapiksela, koja sve ispred vas pod uglom od cca 100 stepeni bilježi na jednu fotografiju, mnogo momenata je postalo dostupno.

Tako npr. sada možete s vozačevog sjedišta u autu uslikati čitavu prednju konzolu i čitav dio kokpita ispred vozača, a sa suvozačevog sjedišta u kadar možete staviti vozača i put ispred. A tek videozapisi i nevjerovatne brojke frejmova, kao npr. 2k video na 60 FPS-a, Full HD (1080p) na 240 frejmova po sekundi, a HD (720p) na nevjerovatnih 960 frejmova po sekundi.

Dupla prednja kamera od 10 i 8 megapiksela s opcijom širine kadra oslobađa mnogo više prostora za još veću gužvu na selfiju i omogućava 2k selfi video.

Naravno, da bi ovaj posao snimatelja u džepu bio ispoštovan, potrebna je natprosječno izdržljiva baterija, koju smo svakako testirali, testirali i izgubili strpljenje prije nego Samsungov litijumski akumulator Li-lon sa 4100 mAh struju. U konstantnom online modu, bez igranja igrica i pretjeranog surfanja 5. dan smo prestali s testiranjem, jer je 5. dan indikator za bateriju pokazivao nevjerovatnih 24%, što nama nije bilo dovoljno za testiranje kamere i snimanje reportaže, pa smo morali dopuniti. A fotografije koje smo napravili završile su na naslovnicama novina.

A šta nakon snimanja…

Ovako kvalitetan videozapis spada u onu vrstu tehnologije koja se još nije ustalila u društvu, visoka rezolucija i enormno velik FPS za gledanje će zahtijevati dodatne kodeke, kako na računaru tako i na drugim, „slabijim“ mobilnim uređajima.

Osim slike, treba poslušati i tonski zapis, koji kroz dva idealno raspoređena zvučnika i vrhunske performanse daju izuzetan stereo doživljaj zvuka, što će vam omogućiti vrhunski užitak u omiljenoj muzici bez slušalica.

A kad smo već kod slušalica, da ne bi sve bilo med i mlijeko, slušalice koje dobijete u stvarno elegantnom pakovanju su loše dizajnirane. Naime, gumica koja treba stvoriti vakuum u uhu je pozicionirana suviše daleko od izvora zvuka, što za sobom povlači previše rasipanja kvalitetnih tonova.

Međutim, uz telefon dobijete i zamjenske gumice različitih veličina, tako da će, vjerovatno, većina korisnika naći odgovarajući broj. A, osim toga, slušalicama se lako nađe zamjena, dok ovaj ultranevjerovatni tehnološki uređaj kodnog naziva S10 Plus skoro da i nema zamjenu.