in

Slovenci napravili senzacionalnu multiplayer igru

Na Steamu se nedavno pojavila igra zvana Mordhau koja između ostaloga donosi srednjovjekovni battle royale. Popularnost igre iznenadila je i njezine tvorce.

Sjećate li se kako je prošle godine na Steamu “eksplodirao” SCUM, projekt zagrebačkog Gamepiresa? Uprkos poteškoćama se serverima, ta je igra bila među deset najigranijih na Steamu. Nešto slično ovih se dana dogodilo igri zvanoj Mordhau koja nam dolazi iz komšiluka. Slovenački tim Triternion lansirao ju je 29. 4. bez velike pompe, ali se za igru vrlo brzo pročulo.

Radi se o srednjovjekovnoj makljaži nalik nekadašnjem Chivalryju. Igrač učestvuje u masivnim bitkama s još 63 drugih igrača kroz različite modove, među ostalimi u famoznom battle royaleu. Osim dobrih mehanika mačevanja i ciljanja lukom, Mordhau se može pohvaliti izvrsnom grafikom.

Međutim, jedan segment igre po izlasku baš nije bio na nivou. Mordhau je kao multiplayeru okrenuta igra muku patio s opterećenim serverima. Razlog je jednostavan – slovenački tim jednostavno ni u najluđim snovima nije predvidio da će im igra biti jako popularna. Pripremili su se oni za veće količine igrača, ali kad je igra došla na repertoar raznih streamera, broj zainteresovanih igrača rapidno se povećavao.

Triterion je u međuvremenu malčice popravio situaciju. Ako ništa, u igru su ubacili preglednik servera s informacijama o pingu. Svjesni su, međutim, da im posao nije gotov te obećavaju da će marljivo raditi na rješavanju raznih problema sa serverima, a jednom kada ih riješe onda će se igračima odužiti i nagraditi ih za strpljenje. (nezavisne.com)