in

Vraća se legendarni miš koji gameri obožavaju: Stiže novi MX518

Malo koji komad gamerskog hardvera može se pohvaliti kultnim statusom kakav ima MX518, Logitechov miš koji je na tržište stigao sad već davne 2005. godine. Prema službenim podacima iz 2014., MX518 je prodan u više od 16 miliona primjeraka. Na oduševljenje mnogih gamera, Logitech je najavio novo izdanje legendarnog miša.

MX518 je naprednija gaming verzija miša MX510 kojeg je zamijenio već spomenute 2005. godine. Jednostavnog, ali lijepog dizajna, s osam tipki i podesivom rezolucijom od 400-1600 DPI-ja brzo je osvojio brojne gamere dok ga 2011. nije zamijenio G400. Jedini je to Logitechov miš s A3080/A3080E optičkim senzorom do danas. Međutim, ono što MX518 izdvaja od prosječnog komada gaming hardvera je njegova izdržljivost i kvaliteta izrade.

Istim sam mišem tako igrao Call of Duty 1 i 2 još 2005., kasnije Call of Duty 4: Modern Warfare, League of Legends i Dotu 2, povremeno igrajući različite ekspanzije World of Warcrafta. Taj miš preživio je sve – bezbroj klikova i refleksnih udaraca njime o stol u jednako toliko frustrirajućih trenutaka moje gaming karijere. Moram priznati, jednu stvar ipak jesam zamijenio na tom mišu, a to je “mice feet”, podloga s donje strane miša.

Izašao je u vrijeme kada je standard bio daleko drugačiji nego danas, kada su kutije gaming hardvera često bile ukrašene velikim brojevima za koje malo tko zna što zapravo znače. Danas, kada kvalitetu izrade gaming miševa broje u desecima milijuna pritisaka tipki, taj stari MX518 i dalje može ići u korak sa svima njima. U isto vrijeme više od 16 milona gamera ima barem jednako toliko priča zašto im je upravo MX518 najbolji miš koji su ikad držali u rukama ili bar pri vrhu ljestvice najboljih.

Slušalice sada odlažem na stalak, miš i tipkovnicu redovito čistim, a često ih za vrijeme puta držim u originalnoj ambalaži. MX518 nije imao takav tretman. Bio je bačen u torbu s ostalim hardverom u kojem je bio pritiskan i bacan. Čistio sam ga tek kad bi se na njemu nakupilo prljavštine, i to bilo čim što mi se našlo pod rukom. Znak proizvođača se gotovo izlizao, a vide se i neki drugi manji tragovi korištenja, ali za svoje godine i dalje izgleda više nego dobro.

Bio je sa mnom na brojnim LAN turnirima, a često su ga koristili i drugi igrači nakon što bi njihovi wireless miševi ili driveri zakazali. Takav je bio slučaj i na mom prvom Call of Duty LAN-u na zagrebačkoj Malešnici u maloj igraoni. Tada je Roddick, jedan od igrača iz CTS-a, jednog od najboljih hrvatskih timova, u finalu protiv Team Alpha Uniona koristio upravo moj MX. Ne sjećam se godine. Ujedno, hvala i svim pripadnicima stare Call of Duty 1 scene koji su mi pomogli da što točnije utvrdimo činjenice iz tih davnih vremena (nuke, srle, sly).

Logitech je najavio povratak MX-a 518 u novom i boljem izdanju. Oblik, izgled i osjećaj ostat će isti kao na originalu, ali imat će Hero senzor rezolucije 16.000 DPI-ja i 32-bitni ARM procesor za brzinu odaziva od 1 ms, a postavke će se moći spremati na memoriju miša. Očekivana cijena je 60 dolara, što ga svrstava u neki viši srednji rang gaming miševa. Još nije poznato kada će se naći u trgovinama.

Velike brojke i tehničke specifikacije već nas pomalo udaljavaju od onoga što nas veže uz stari MX 518. Upravo ranije spomenute uspomene na stara vremena, kad nas brojke nisu toliko zanimale, hardver nije svijetlio kao božićno drvce, a svakom turniru smo se veselili kao da je posljednji. I opet je jedna poruka o jednom turniru pokrenula čitavu lavinu drugih, kao i lijepa sjećanja, a sve zbog jednog gaming miša.

Ako se pitate, da, i pri pisanju ovog članka služio sam se onim istim starim MX-om 518. Iako se ja danas manje igram, on bi svakako još mogao izdržati. (Index.hr)