in

Gran Turismo 2 – utrka bez konkurencije

Na današnji dan, prije tačno devetnaest godina, igrali smo uvjerljivo najbolju automobilističku igru na prvom PlayStationu. Prvi Gran Turismo bio je svojevrsna promjena u načinu kako su igre utrkivanja funkcionirale sredinom devedesetih. Nakon njega svi su očekivali još bolji nastavak, ali nitko se nije nadao da će Gran Turismo 2 na matičnoj platformi biti bez prave konkurencije.

Gran Turismo 2 pamtimo kao jednu od najboljih vozačkih igara u historiji. U svoje vrijeme bio je igra s daleko najvećim brojem vozila – njih čak 650 kroz 36 različitih proizvođača. Nastavak je donio rally takmičenja čime je broj staza porastao na ukupnih 27. Igra je dolazila na dva diska – jedan simulacijski s modom karijere, a drugi s arkadnim takmičenjima.

Zanimljivost je da je Gran Turismo 2 lansiran s nekoliko značajnih bugova koji su ispravljeni tek u kasnijim izdanjima, s obzirom na to da u eri prvog PlayStationa nije bilo krpanja igara kroz ažuriranja. Jedan od takvih je i nemogućnost stopostotnog kompletiranja igre s obzirom da je postotak za završavanje svih takmičenja stao na 98.2%. No, i to se u pojedinim verzijama moglo izbjeći kupnjom jednog Subaruovog automobila u ranoj fazi igre.

Igra je po izlasku dobila odlične ocjene te se prodala u milionskom tiražu. Do 2008. bilo je prodano preko devet miliona primjeraka igre, čime je GT2 postao treća najprodavanija igra PlayStation 1platforme. Uspjelo mu je to unatoč činjenici što je svega godinu dana kasnije izašao Gran Turismo 3: A-Spect na moćnijoj PlayStation 2 konzoli.