in

Na današnji dan prije šest godina izašao je Euro Truck Simulator 2 – kralj autobahna

Posao vozača kamiona nije najzanimljiviji, a bome ni najzdraviji posao na svijetu. Međutim, niko ne može poreći da u njemu ima nešto privlačno, da u monotoniji asfaltnog života postoji čar putovanja svijetom. Upravo tu čar dobro je prenijela igra Euro Truck Simulator 2 koja je izašla na današnji dan prije šest godina.

ETS 2 vrlo se brzo postavio kao jedini relevantni primjerak kamionske simulacije. Bio je dovoljno autentičan sa svojim voznim modelom i konceptom “karijere” te je privukao ljubitelje ovakvog tipa igara. S druge strane, bio je i dovoljno pristupačan da bi zaintrigirao igrače koji pojma nemaju o kamionima niti ih isti uopće zanimaju. Osim toga, ovo je jedna od rijetkih igara koja je prevedena na naš jezik.

Igra je po izlasku ponudila dosta velik komad europskih prometnica, no u startu je bila zamišljena s ekspanzijama na umu. Nepunih devet mjeseci nakon izlaska glavne igre tako smo dobili proširenje zvano Going East!, a zatim smo na iduću ekspanziju čekali pune dvije godine. Ipak, isplatilo se jer je Skandinavija bila jedna od zanimljivijih ekspanzija ove igre. Kasnije su uslijedile još i ekspanzije Francuske te Italije, a prošle godine proširen je baltički dio mape. Besplatna ažuriranja također su donijela korisne novitete, poput mogućnosti vuče dvaju prikolica.

Hrpa dodatnog sadržaja za ovu igru, međutim, nije došla od samog developera već od vrlo vrijedne zajednice koja strastveno radi na ETS2 modifikacijama. Nezaobilazna modifikacija svakako je ProMods, koja igri dodaje gotovo duplu količinu prometnica za istraživanje. Od jeseni 2017., odnosno verzije 2.20, u ProMods su uključene mape Hrvatske i Srbije. Euro Truck Simulator 2 do kraja 2017. prodan je u više od 4.5 miliona primjeraka i vrlo vjerovatno će nastaviti živjeti još nekoliko godina. (hcl.hr)