in

FIFA 19 uvela novu opciju koja je zbunila sve igrače

FIFA se u novom traileru hvali sustavom aktivnog dodira koji bi u praksi trebao rezultirati s još više kontrole i nepredvidivih finti.

U ovogodišnjem izdanju FIFA serijala svoj će debitantski nastup imati sustav prilagodljivih reakcija, sustav fleksibilne kontrole, sustav taktičkog osvještavanja i mehanika navlačenja hlačica u maniri zvanoj Cristiano. Okej, iz ovog zadnjeg ste možda shvatili da se zajebavam šalim, ali poanta je ta da se kod nogometnih videoigara često koriste profinjeni termini za prodavanje magle, odnosno predstavljanje nečega što je recimo korišteno kao novitet prije pet godina, samo smo zaboravili da je to tada bila nova stvar pa je dovoljno tu stvar nazvati drugim imenom i – eto ga – imate potpuno novu mehaniku.

Slično je recimo i s novim sustavom aktivnog dodira ili dodirivanja, ne znam, koji nam predstavlja FIFA 19. Zvuči perverzno kako god okrenete. “S ovim je sve fundamentalno drugačije” kaže EA Sports, ali ako pogledate donji video, recite mi iskreno – je li vam sasvim jasno što su to novo zapravo demonstrirali?

Prema službenom opisu, aktivni sustav dodira iliti sustav aktivnog dodira (možda su to dvije zasebne stvari?) iz temelja mijenja kako se u Fifi prima lopta i upućuje udarac. Igrač ima veću kontrolu nad loptom, poboljšanu fluidnost, veću personaliziranost pokreta ovisno o nogometašu… U prijevodu, ubačeni su neke nove finte poput “Neymar Trapa” što je u prijevodu ono kad povučeš loptu natrag pa dodaš iza noge koju koristiš kao oslonac.

Kao primjer Eurogamer navodi mogućnost da prilikom prvog dodira namjestite loptu da se vrti pred nogometašem. To je zanimljivo, moramo priznati. Također imate mogućnost u bilo kojem trenutku podići loptu sa zemlje s tipkom R3, što može poslužiti za upućivanje voleja. A kad kažemo da su animacije kontekstualne, to primjerice znači da nogometaš prilikom dodavanja sada može “zaplivati” prema lopti i dodati ju glavom ako ju ne može sustići i napraviti dodavanje nogom.

Ekipa Eurogamera kaže kako ovaj sustav nije revolucija u gameplayju, ali istome dodaje više raznovrsnosti, barem što se animacija tiče. Pošteno, priznat ću – i definitivno bolje objašnjeno nego u traileru.

(Eurogamer/HCL/Noob.ba)