in

Svaki gamer je čuo za grupu “Reloaded”, a mi smo pričali s njima

Kada “običnom” čovjek kažete “Reloaded” ili “SkidRow” vjerovatno jedina asocijacija će im biti čuveni američki heavy metal bend.

Međutim, u gamerskom riječniku “Reloaded” i “SkidRow” znače nešto sasvim drugo. Dvije grupe, čija je uža specijalnost krekovanje novih igrica, egzistiraju online već dugi niz godina, a odnedavno su ujedinili snage, te otvorili zajednički sajt na kojem postavljaju piratske naslove za sve platforme video igara.

Nakon mnogo truda (i povlačenja veza), uspjeli smo privoliti jednog od članova “Reloadeda” na razgovor za Noob.ba.

Naravno, nije nam želio otkriti svoje ime, već samo nadimak koji glasi “The Dr3amer”.

“Član sam Reloadeda dugi niz godina. Iako svi u grupi posjedujemo napredno informatičko znanje, mi nismo hakeri, niti je Reloaded hakerska grupa. Nemamo nikakve veze sa black, gray ili white hatovima (hakerska terminologija koja dijeli hakere u tri grupe, black hat, gray hat i white hat op.a). Mi smo warez grupa i naš je zadatak probijanje zaštite i objavljivanje igrica, filmova i softwarea online. Drugim riječima, širimo ‘open source’ ideju”, kroz smijeh kaže The Dr3amer.

Kako je nastala ideja da se udružite u grupu i svjesno kršite zakon?

“Reloaded postoji više od decenije i do sada smo probili zaštitu mnogih igara. Ideja o pirateriji na internetu postoji puno prije nas, a mi smo samo nastavili tradiciju drugih grupa kao što su DEViANCE ili Centropy”.

Imate li problem s tim da se smatrate cyber kriminalcima i da ćete biti uhapšeni, ako vas uhvate?

“Ne. Da imam problem s tim ne bih ovo radio (smijeh). Ne, mi sebe ne smatramo kriminalcima. Gaming industrija i Hollywood obrću stotine milijardi dolara. Mi im otkinemo samo neznatan dio ogromne zarade. Osim toga, mi krekovane igrice ne prodajemo, već dijelimo besplatno ljudima koji nisu u finansijskoj prilici kupiti naslove. Mi nismo kriminalci, mi smo više kao neka digitalna verzija Robina Hooda”, zaključio je u razgovoru za Noob.ba The Dr3amer.

Inače, Realoaded je nastao nekad tokom 2008. godine, kada je ova grupa probila zaštitu igrice Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory. Ubrzo nakon toga, pala je zaštita i na Battlefield: Bad Company 2 i to samo tri dana nakon izlaska originalne igrice, što je ovoj grupi donijelo planetarnu popularnost.

Reloaded je krekovao neke od najvećih naslova u svijetu gaminga zadnjih godina, kao što su Mass Effect 3, Battlefield 4 (krekovana verzija ove igrice objavljena je na isti dan kada je izašao i original op.a), a Far Cry 4 su krekovali nakon što je na Dark netu objavljen sadržaj i kodovi igrice, kada su hakeri upali u sistem njemačkog Amazona i pokrali podatke.

Iako niko ne zna ništa o članovima Realoadeda, za svima njima je raspisana potjernica u SAD, Evropskoj uniji, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji zbog krađe intelektualne svojine.

(M. Dautbegović)