in

Atari VCS konzola doživjela je uspjeh u prva 24 sata crowdfunding kampanje

Kompanija Atari jučer je krenula s crowdfunding kampanjom za svoju Atari VCS konzolu. Za platformu je odabran Indiegogo na kojemu je Atari potraživao sto hiljada američkih dolara. Pomalo iznenađujuće, interes za konzolom dosta je velik.

U manje od 24 sata prikupljena su dva miliona dolara ili 2.000 posto više od onoga što je potraživano. Za Atari VCS svoj je novac uložilo više od 7.800 ljudi koji su u jednom trenutku srušili Indiegogo svojim interesom.

Razlog navale na ovu kampanju je mogućnost da se Atari VCS nabavi po 30 posto nižoj cijeni. Za 229 dolara sada se tako može nabaviti Onyx model konzole s jednim kontrolerom, što je stotinu dolara manje od 329 dolara koliko će konzola koštati u slobodnoj prodaji.

Atari VCS konzola u prodaju bi trebala krenuti sredinom sljedeće godine. Pokretat će je AMD-ov A10 Bristol Ridge APU s Radeon R7 grafikom, uparen s 4 GB DDR4 memorije i eMMC diskom kapaciteta 32 GB.

Konzola će dolaziti s unaprijed instaliranim Ubuntu operativnim sustavom. Od ostalih stvari konzola ima 5GHz Wi-fi, Bluetooth 5.0, ethernet, 4xUSB 3.0 utora i mikrofon za glasovnu komunikaciju.