in

Sve Steam igre će se od iduće sedmice moći igrati i na mobitelima!

Steam kao najraširenija platforma za distribuciju PC sadržaja pokušava proširiti svoj utjecaj na ostale platforme.

Moramo priznati kako su svi pokušaji dosad bili prilično mlohavi. Primjerice, Steam službena aplikacija za mobilne uređaje je u najmanju ruku smeće – ponekad osnovne funkcije rade, a ponekad ne. Kad smo kod statusa “smeća”, sjećate li se pokušaja probijanja Steama na konzole, kada su na PlayStationu 3 kroz Portal 2 pokušali ugurati Steam i crossplay?

Nažalost, te 2011. godine Valve je prestao ozbiljnije razvijati igre, pa je tu bio i kraj Steamu na konzolama. Međutim, barem na mobilnim uređajima, Valve namjerava postati ozbiljniji igrač s dvije nove aplikacije.

Steam Link aplikacija će nam omogućiti igranje svih Steam igara na mobilnim uređajima. Igre bi se trebale streamati s računala, za što morate posjedovati ruter koji emitira Wi-Fi signal na frekvenciji od 5Ghz, što će nekima možda predstaviti određeni problem. Naime, većina današnjih modernih rutera radi na zadanoj frekvenciji od 2.4Ghz, pa će se ručno trebati u postavkama ruterima omogućiti korištenje 5Ghz frekvencije. Nažalost, problem je u tome što na istoj Wi-Fi frekvenciji neće raditi neki relativno stariji uređaji, poput PlayStationa 4 koji istu ne podržava.

Ipak, nećemo sad praviti problem od frekvencije, većina modernih rutera podržava 5Ghz frekvenciju i lako se prebaci na istu. Ipak, problem će možda biti s kontrolerima, jer preko Steam Link aplikacije ćemo moći igrati samo sa službenim Steam kontrolerom i decidiranim MIDI mobilnim kontrolerima koji općenito gledano ipak nisu kvalitetni. Dakle, PlayStation i Xbox kontroleri nisu podržani na mobitelima.

Steam Link stiže na Android i iOS uređaje već 21. maja, a jednom kad prilagodite ruter i nabavite solidan kontroler, uživanje iz kreveta ili fotelje može započeti.

Druga nova Steam aplikacija je Steam Video App koja nam je značajno manje napeta, koja će omogućiti gledanje video sadržaja na mobilnim uređajima, a koji su kupljeni na Steamu. Tko još kupuje video sadržaj na Steamu? Kako bilo, Video App će biti izdan negdje kasnije ovog ljeta.