in

Dell proveo istraživanje o PC gamerima i otkrio kako su većina već roditelji

Novo istraživanje o gamerima koje je naručila kompanija Dell odstupa od klasičnih stereotipa koji se obično veže za zaljubljenike u video igre.

Iako je većina gamera muškog pola, ipak je značajan i udio ženskog (47 posto ispitanika), starijih od 30 godina života (40 posto ispitanika), a prevladavaju gameri koji su u stabilnoj vezi ili braku (57 posto ispitanika) te imaju djecu (52 posto ispitanika).

Prevladavaju gameri stari između 20 do 30 godina života (48 posto ispitanika), dok gamera u tinejdžerskoj dobi među ispitanicima ima oko 12 posto. Gamerima je iskustvo u igranju PC igara pomoglo i u drugim područjima, tehničko znanje je igranjem igara proširilo 42 posto ispitanika, strateško razmišljanje unaprijedilo je 39 posto ispitanika, a koordinaciju očiju i ruku 37 posto ispitanika.

Najveći broj ispitanika PC igre igra između 6 i 9 sati sedmično, 25 posto ispitanika izjavilo kako se PC igrama bavi između 10 i 19 sati sedmično, a njih 21 posto igre igra više od 20 sati sedmično. Oko 37 posto ispitanika odreklo bi se spavanja za još koji sat igre, 27 posto jednog obroka, a njih 20 posto neke proslave, druženja s prijateljima ili druge slične aktivnosti.

Kada ne igraju PC igre, gameri slušaju muziku (63 posto ispitanika), provode vrijeme s porodicom (59 posto ispitanika) odnosno prijateljima (55 posto ispitanika), dok 46 posto ispitanika provodi vrijeme u čitanju i pisanju.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 5.763 ispitanika iz 11 zemlja svijeta (Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD).