in

Sony je prodao više od 75 miliona PlayStationa 4

„Sony“ prodaje „PlayStation 4“ kao vruće kifle. Zaključenjem prošle fiskalne godine prodano je sveukupno 76.1 milion PS4 konzola zahvaljujućim zadnjem kvartalu gdje se prodalo 2,5 miliona konzola.

No, zapravo radi se u padu jer je u istom kvartalu godine prije bilo prodano 2,9 miliona konzola.

Svejedno, impresivan rezultat bi se mogao nastaviti, a prodaja konzola još i pojačati s obzirom da je prije sedam dana izašao „God of War“, a kada izađu ekskluzivetine tipa „Spiderman“ i „The Last of Us part II“, vrišteća brojka od 100 miliona se ne čini tako daleko.

PS4 će sigurno uskoro prestići PS3 po broju prodanih konzola, a vrlo vjerojatno biti treća konzola kojoj je uspjelo prevaliti 100 miliona. Uostalom, za godinu dana „Sony“ procjenjuje prodati još 16 miliona PS4.

Ni prodaja gaming softvera ne jenjava. Prošle fiskalne godine se tako prodalo impresivnih 246,9 miliona programa što je porast u odnosu na 217,9 miliona godine prije. Udio u digitalnim verzijama seoftvera je porastao sa 27 na 32 posto. Također je i broj PlayStation Plus pretplate porastao za 23 posto, sa 26,4 na 34,2 miliona pretplata.