in

Evo zašto ne biste trebali koristiti javne WiFi mreže

Kad je Alec Daniels sjeo u svoj lokalni kafić, nitko ne bi pomilsio da je 86-godišnjak haker. Ali u roku od 17minuta, Alec je preuzeo javnu Wi-Fi pristupnu točku kafića i distribuirao phishing e-poštu svima povezanima na mreži.

Dobra vijest je da je Alec etički haker (hobist koji hakira kako bi istaknuo ranjivosti kibernetičke sigurnosti). Loše vijesti? Nije svaki haker tu da pomogne.

Bilo da se prijavljujete kako biste provjerili bankovne izvode ili radite na daljinu iz kafića, hotela ili zračne luke , korištenje javnog Wi-Fi-ja predstavlja sigurnosne rizike koje malo ljudi shvaća ozbiljno. Prema istraživanju iz 2022. gotovo 50% Amerikanaca redovito koristi Wi-Fi pristupne točke za obavljanje financijskih transakcija, dok 18% koristi javni Wi-Fi za rad na daljinu.

Bez odgovarajućih mjera opreza, hakeri mogu iskoristiti slabu sigurnost javnog Wi-Fija da vas špijuniraju, ukradu vaše osobne podatke i lozinke ili čak preuzmu vaše mrežne račune.

U ovom ćemo vodiču objasniti kako kibernetički kriminalci hakiraju Wi-Fi mreže, prave opasnosti javnog Wi-Fija i što možete učiniti kako biste zaštitili svoje uređaje i osobne podatke.

Možete li biti hakirani koristeći javni Wi-Fi?


Kratak odgovor je da , možete biti hakirani koristeći javni Wi-Fi.

Kibernetički kriminalci koriste kombinaciju tehničkog znanja i besplatnih alata kako bi se ušunjali u nezaštićene mreže i ukrali osjetljive informacije. To može uključivati ​​lozinke, bankovne informacije ili osobne podatke koji se mogu koristiti za krađu identiteta .

Evo kako se javne Wi-Fi mreže hakiraju:

  1. “Evil twin” napad . Hakeri su postavili zlonamjerne žarišne točke s naizgled pouzdanim imenima (npr. “Cafe free Wi-Fi”). Kada se povežete, lako mogu presresti vaše podatke.
  2. Man-in-the-middle napad (MitM) . Hakeri provaljuju u mrežu i prisluškuju podatke dok putuju između povezanih uređaja i Wi-Fi usmjerivača. Na primjer, dok unosite svoju lozinku na svoj online bankovni račun.
  3. Brute force napad . Prevaranti koriste softver koji automatski isprobava ogromnu količinu korisničkih imena i lozinki kako bi otključao upravljačko sučelje usmjerivača.
  4. Napad njuškanjem paketa . Zlonamjerni hakeri hvataju jedinice podataka poslane preko nezaštićene Wi-Fi mreže. Zatim raspakiraju podatke kako bi izdvojili pojedinačne vjerodajnice za prijavu ili financijske podatke.
  5. Sigurnosne ranjivosti i/ili pogrešne konfiguracije. Ponekad zadane postavke usmjerivača dopuštaju internetskim kriminalcima da se prijave kao administrator ili postave zlonamjerni softver na ugrožene uređaje.

Kako ostati siguran na javnom Wi-Fiju

Ako želite ostati potpuno sigurni, najbolje što možete učiniti je ne koristiti javne Wi-Fi veze. No, ako se morate prijaviti ili raditi dok ste u pokretu, postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati svoju osobnu javnu Wi-Fi sigurnost.

Evo što trebate učiniti prije, tijekom i nakon korištenja javnog Wi-Fija kako biste osigurali sigurnost svojih podataka i računa:

Prije spajanja na javni Wi-Fi:
  • Uključite svoj VPN.
  • Izbrišite svoju povijest pregledavanja i predmemoriju.
  • Provjerite radi li vaš antivirusni program.
  • Isključite postavke vidljivosti bluetootha kako biste izbjegli da drugi prisiljavaju vaš uređaj da se poveže s njihovim.
  • Provjerite jeste li uključili dvofaktornu ili višefaktorsku autentifikaciju (2FA ili MFA) za svoje najvažnije račune.
  • Onemogućite automatsko povezivanje kako biste izbjegli prisilno povezivanje uređaja s Wi-Fi mrežama.

Unatoč Wi-Fi hakiranju i prijetnjama zlonamjernim softverom, korištenje javnih pristupnih točaka i dalje je opcija, pod jednim uvjetom: da imate sveobuhvatnu zaštitu koja brine o svim uređajima i podacima u vašem digitalnom ekosustavu.