in

Tvorci igre Pokemon Go morat će platiti kaznu od 1.5 miliona dolara

Tvorci planetarno popularne aplikacije Pokemon Go u jednom od tekućih sudskih sporova pristat će na nagodbu koju će platiti više od milion američkih dolara.

Prošle je godine u SAD-u održan prvi Pokemon Go Fest. Ili bolje rečeno, održano je okupljanje fanova te mobilne igre, dok je sama ideja festivala propala u trenutku kada ti fanovi na licu mjesta nisu mogli igrati igru zbog koje su proputovali pola kontinenta.

Razvojni tim Niantic izvinio se zbog fijaska i kompenzirao posjetitelje bonusima za igru u vrijednosti od stotinu dolara (koliko je koštala ulaznica za festival). Međutim, grupa ljudi nije ih pustila da se izvuku s time te su protiv tvrtke podigli sudsku tužbu. Nepunih godinu dana kasnije sudski proces već je pri kraju, a kako prenosi portal Techcrunch, na pomolu je rasplet zvan nagodba.

Prema istoj nagodbi, tvorci Pokemona Go pristat će na isplatu od ukupno 1,575,000 američkih dolara. Taj iznos trebao bi pokriti troškove prijevoza i smještaja za nekoliko hiljada posjetitelja festivala, a pravo na kompenzaciju imat će svi koji su zbog dolaska na festival imali troškove veće od 107 dolara, te su sačuvali račune kojim to mogu dokazati.

(HCL)