in

Microsoft će vam zbog vrijeđanja drugih blokirati „Xbox Live“ i „Skype“

Vrijeđanje preko interneta problem je za brojne igre i mrežne usluge, niti jedna kompanija ne želi da se njezina igra ili usluga asocira s maltretiranjem, prostačenjem i sličnim pojavama pa ćemo ove godine viđati sve više pokušaja da se to suzbije i sankcionira koliko je to moguće, s obzirom da je nerealno očekivati da se takvom ponašanju u potpunosti stane na kraj.

 U tu svrhu osnovana je „Fair Play“ alijansa u kojoj učestvuje preko 30 svjetski poznatih kompanija, uključujući „Twitch“, „Epic“, „Riot“ i druge.

 Iako će te kompanije kroz alijansu pokušati djelovati kolektivno, na svakoj od njih je da individualno učine svoje usluge ili igre manje toksičnima. „Blizzard“ je ove sedmice za svoj „Overwatch“ predstavio opciju izbjegavanja pojedinih igrača.

 Kompanija „Microsoft“ odlučila je da od 1. maja uvede izmjene u pravilima ponašanja za korisnike „Xbox Live“ usluge, ali i „Skypea“.

 

Dvije su važne promjene. Prva zabranjuje bilo kakvo javno dijeljenje neprikladnih sadržaja i materijala uključujući pornografiju, prikaze nasilja ili kriminalne aktivnosti. Druga zabranjuje korištenje uvredljivog govora prilikom razgovora putem „Xbox Live“ ili „Skype“.

 Microsoft ne definira što je po njima uvredljivi govor ni kako će ga točno detektirati. Ali ako vam „Xbox“ ili „Skype“ služe kao ispušni ventili na kojima ste pravi kočijaši, nakon petog mjeseca morat ćete pripaziti što govorite ako ne želite pokupiti ban.