in

eSports će brzo biti popularniji od “običnog” sporta, a najveća svjetska zvijezda dolazi iz BiH!

Dvoboj najboljih igrača, dramatični preokreti, skandiranje s krcatih tribina i neizvjesnost do samog kraja finala koje je potrajalo čak sedam sati!

I konačno slavlje pobjedničkog tima, podizanje velikog pehara i hiljade konfeta koji su zasuli pozornicu. Ukratko – spektakl!

Svemu tome svjedočili smo ne na završnici nogometne Lige prvaka ili nekog velikog teniskog turnira, nego u finalu turnira u – videoigri Counter-Strike: Global Offensive.

Sportska dvorana Spodek u poljskim Katowicama već godinama služi kao dom velikog turnira iz ESL-ove Grand Slam serije turnira Intel Extreme Masters World Championships

Navijaju za igru

Takmičarsko igranje videoigara ili esport u velikom je uzletu, a završni turniri najboljih momčadi prava su atrakcija. Ne samo da navijači ispune arene s više od 10.000 gledalaca u Katowicama, ili čak 18.000 u Kelnu, nego ti turniri privuku i po 45 miliona gledalaca na streamovima!

Zato i ne čudi da organizatori sve češće simuliraju prezentacije iz vrhunskog sporta.

– Tačno je da esport ima sličnosti sa sportom, ali ima i razlika. Ovdje se radi o mlađoj publici. Druga razlika je u tome što su u tradicionalnom sportu navijači podijeljeni između timova. Znači, ti si fan Bayerna ili neke reprezentacije, ali ovdje si dio gejming zajednice pa to više podsjeća na festival. Ovdje navijaju za igru, ti si prvo fan Counter-Strikea ili League of Legends, a tek onda navijač FaZe Clana. Lani smo imali finale u Kelnu, igrala je brazilska momčad protiv američke – u njemačkoj areni. Dakle, na prvi pogled rekli biste to je dosadna situacija i da niko neće biti zainteresiran. Ali dvorana je bila krcata i bilo je vrlo uzbudljivo – kaže Thorsten Haux, potpredsjednik za medijska prava ESL-a, najveće kompanije u esportu, koja organizira niz turnira po svijetu.

Haux predviđa da bi esport za 10 ili 20 godina mogao postati i popularniji od tradicionalnog sporta. A već danas najbolji igrači postaju zvijezde.

Velika priča u Katowicama bio je mladi igrač iz BiH Nikola NiKo Kovač (21), koji je lani ostvario transfer od pola miliona dolara!

Njegovi plakati bili su posvuda, a publika je najviše skandirala njegovo ime i tražila slavlje njegovog FaZe Clana. Ipak, u dramatičnom finalu slavio je tim Fnatic. Presudile su nijanse, ali i učinkovitije igranje Fnatica u kritičnim situacijama – tzv. clutchu – kada manje brojniji ili slabije opremljeni tim pobijedi uprkos negativnim izgledima.

A u finalu se u takvim situacijama odlično snalazio MVP finala – Šveđanin Robin “flusha” Rönnquist (24), najzaslužniji za veliki trofej svoje momčadi i nagradu od čak 253.000 dolara!

Sedam sati za monitorom – samo u finalu

A nije lako čak sedam sati držati koncentraciju za monitorom, s tek ponekom pauzom. Vidio smo igrače kako se osvježavaju proteinskim i energetskim napitcima, bananama… Nisu samo igrači popularni, sve poznatiji su i YouTube influenceri koji komentiraju igre. Na pratećem sajmu u Katowicama u jednom sam trenutku pomislio da su navijači okružili igrača kako bi dobili autograme, ali radilo se o poljskom – youtuberu!

O sve većoj popularnosti esporta svjedoče i impresivni dosezi online prijenosa i milionska publiku koja polako prestiže ustaljene favorite poput američke NBA lige, a istovremeno je gejming industrija po vrijednosti premašuje filmsku industriju.

(Večernji list)