in ,

(VIDEO) FIFA-ine prve igre nakon EA bit će blockchain naslovi

Gaming

FIFA je objavila da će prve igre koje će koristiti njen brend nakon završetka dugogodišnjeg partnerstva s EA-om biti Web 3.0 blockchain naslovi.

Četiri igre bit će objavljene da se poklope s FIFA Svjetskim prvenstvom u nogometu u Kataru 2022., a sve su naslovi Web 3.0 i na neki način koriste blockchain tehnologiju.

“Igre i esports neke su od najbrže rastućih prilika za FIFA-u dok se nastavlja širiti na nove digitalne prostore, platforme i igre koje već pozivaju nogometne navijače”, stoji u saopćenju za javnost FIFA-e.

Dodaje se: “Nove integracije igranja, koje su sve dizajnirane imajući na umu web 3.0 i budućnost digitalnog angažmana, mogu se igrati širom turnira i svaka ima jedinstveni zaokret na najvećem nogometnom turniru na svijetu.”

Prva igra je AI League: FIFA World Cup Qatar 2022 Edition, koju je razvio Altered State Machine, a koja je “ležerna nogometna igra 4 na 4, koja se igra između likova kojima upravlja AI, s unosom igrača u zabavnim i taktičkim trenucima”.

Prema zasebnom izdanju Altered State Machinea, igra će se pokrenuti s komponentom predviđanja za 10 sedmica, s “digitalnim i fizičkim nagradama” dostupnim onima koji tačno predvide utakmice u stvarnom životu.

Igrači koji sudjeluju u igri predviđanja tada će zaraditi “četiri jedinstvena kolekcionarska predmeta” koji će postati njihovi igrači kontrolirani AI-om u FIFA Svjetskom prvenstvu AI lige.

Drugi je FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. u Upland Metaverseu, koji je suradnja s Uplandmeom. Upland je metaverzum temeljen na blockchainu u kojem igrači kupuju i prodaju virtualna svojstva.

Suradnja s FIFA-om omogućit će igračima da prikupe “službenu digitalnu imovinu Svjetskog prvenstva u nogometu, uključujući legendarne video zapise s turnira”, te da putuju do virtualnog stadiona i sela Lusail Svjetskog kupa u kupnju digitalnih predmeta, navodi VGC.

Konačno, FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. na Phygtlu rezultat je suradnje s „mobilnom aplikacijom za angažman obožavatelja“ Phygtl.

Opis igre tvrdi da “obožavatelji mogu proširiti nogometnu loptu zlatnog globusa iz svoje ruke u svoje stvarno okruženje, posjedovati ograničeni fragment za pričvršćivanje i ovjekovječiti svoje ručno odabrane slike i video trenutke FIFA Svjetskog prvenstva.”

Treća igra je Matchday Challenge: FIFA World Cup Qatar 2022 Edition. Prema saopćenju za medije,  Matchday je “vrlo privlačna ležerna igra društvenog predviđanja temeljena na nogometnim kartama”.

Ovo je, riječima FIFA-e, “digitalni prikaz vječnog fandoma”.

FIFA se nedavno odvojila od svog partnera EA nakon gotovo 30 godina, a FIFA 23 je posljednja EA Sports igra koja ima FIFA brend na naslovu. Sljedeće godine EA će rebrendirati svoju seriju u EA Sports FC, tvrdeći da će započeti “nova era u julu 2023.”. Međutim, u snažno formuliranoj izjavi u maju, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino inzistirao je na tome da će samo igre koje imaju službenu licencu biti vjerodostojne ljubiteljima nogometa.

“Mogu vas uvjeriti da će jedina autentična, prava igra koja nosi naziv FIFA biti najbolja dostupna za igrače i nogometne fanove,” rekao je.

“Ime FIFA je jedini globalni, originalni naslov. FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25 i FIFA 26, i tako dalje – konstanta je FIFA ime i ostat će zauvijek i ostati najbolja.”

U odvojenom saopćenju iz maja, FIFA je rekla da će odvajanje od EA-e omogućiti pokretanje novih nogometnih videoigara razvijenih sa studijima i izdavačima trećih strana, “pružajući više izbora za ljubitelje nogometa i igara” uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022.

Prema nogometnom tijelu, u toku su rasprave s “vodećim izdavačima igara, medijskim kompanijama i investitorima” u vezi s razvojem nove FIFA simulacijske nogometne igre za 2024., koja bi se direktno takmičila s EA Sports FC.