in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Igra Final Fantasy 16 neće biti open world

Producent Naoki Yoshida će uzeti inspiracije iz igara tog žanra

Kada je Final Fantasy 16 prvi put otkriven, mnogi obožavatelji su odmah pretpostavili da će igra krenuti stopama prethodnika i da će biti open world RPG velikih razmjera. Međutim, prema producentu Naoki Yoshida-i, to neće biti slučaj.

Umjesto toga, Yoshida kaže da će se Final Fantasy 16 fokusirati na dizajne zasnovane na ograničenim područjima kao što smo mogli da vidimo u Pokémon Legends: Arceus, za koji se također pretpostavljalo da će biti open world igra kada je najavljena prošle godine. Ali dok Final Fantasy neće biti tradicionalna open world igra, Yoshida kaže da će pokupiti inspiracije iz AAA open world RPG-ova, međutim nije naveo specifično kojih.

“U našem opsežnom istraživanju korisnika otkrili smo da mnoge mlađe generacije gejmera nikada nisu igrale Final Fantasy ili ih serijal ne interesuje. Da bismo stvorili igru koja bi oduševila ne samo naše glavne fanove, već i nove generacije, i sami smo igrali mnogo igara, tako da ćete u igri pronaći inspiracije iz skorašnjih AAA open world RPG-ova”, rekao je Yoshida.

“Međutim, da bismo doneli priču koja izgleda kao da se proteže preko celog globusa i šire, odlučili smo da izbjegnemo open world dizajn koji nas ograničava na jedan svijet, i umjesto toga smo se fokusirali na nezavisna područja koja mogu bolje da daju igračima osjećaj ”globalnih” razmjera.”

Square Enix-ova odluka da zaobiđu tradicionalni open world je iznenađujuća gledajući trenutne trendove, ali obožavaoci Final Fantasy 15 se možda sjećaju da je open world u toj igri generalno kritikovan kao jalov i nedovoljno razvijen (a čak ni pecanje nije moglo da pomogne). Final Fantasy 16 je možda prilika da se pozabavi ovim kritikama, ali u stilu koji prati ovaj serijal, Square Enix je odlučio da krene u drugom pravcu.

Final Fantasy 16 je prvo najavljen za PS5 još 2020. ali je jako brzo nestao sa radara iako je ”osnovni razvoj” bio završen. Igra se konačno ponovo pojavila ovog mjeseca sa novim trejlerom, skrinšotovima, i objavom koja je predstavila razvojni tim.

Final Fantasy 16 je trenutno zakazan za ljeto 2023. ali prije toga krajem godine dolazi Crisis Core: Final Fantasy 7 remaster za one koji ne mogu da čekaju.