in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ukrajina zatražila od Applea da zaustavi prodaju Apple proizvoda i zatvori App Store u Rusiji

Ruska invazija

Potpredsjednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov pozvao je Apple da prestane s prodajom proizvoda te zatvori App Store u Rusiji. Naime, visoki dužnosnik jest i ministar digitalne transformacije zemlje pa je iskoristio poziciju i u pismu zatražio od izvršnog direktora (CEO) Applea Tima Cooka podršku.

“Cijeli svijet odbija agresora uvođenjem sankcija – neprijatelj mora pretrpjeti značajne gubitke… Moderna tehnologija je možda najbolji odgovor na tenkove, višecijevne bacače raketa i projektile”, kazao je Fedorov u pokušao uvjeriti glavnog izvršnog direktora Applea.

Rusija je 24. februara u ranim jutarnjim satima započela poveći vojni napad na Ukrajinu, ušavši u zemlju s tri strane, napadima kopnom, zrakom i morem. Bombardiralo se glavne gradove zemlje, uključujući Kijev, koji je 25. februara ujutro pretrpio žestoke napade.

Kao odgovor na invaziju, američka vlada i njezini saveznici predstavili su nove sankcije Rusiji kako bi blokirali njezin pristup izvozu u nadi da će ograničiti njezine vojne i tehnološke sposobnosti. Osim toga, sankcije su usmjerene na ruske oligarhe ograničavajući njihovu sposobnost poslovanja u dolarima, eurima, funtama i jenima.

Kako napominju najjači svjetski mediji, Apple ima internetsku trgovinu u Rusiji i nudi lokalnu verziju svog App Storea u zemlji. Prošle je godine djelovao u skladu s ruskim zakonskim zahtjevom za isticanje aplikacija koje su izradili lokalni programeri. Prema novinskoj organizaciji, također je registrirao poslovni ured i objavio popis poslova za pozicije u Moskvi u posljednjih nekoliko mjeseci, najvjerovatnije u skladu s lokalnim propisima.

Rusija je prošle godine počela provoditi zakon koji zahtijeva da tehnološke kompanije kao što su Apple, Google i Meta imaju fizičku prisutnost unutar njenih granica.

Fedorov je svoje pismo Cooku, koje je objavio na Twitteru, završio onim što se Ukrajina nada da će se dogoditi ako se Apple povuče iz Rusije.

“Sigurni smo da će takvi postupci motivirati mlade i aktivno stanovništvo Rusije da proaktivno zaustave sramotnu vojnu agresiju.”

Cook je ranije rekao da Apple čini sve što može za svoje timove u Ukrajini i da će “podržati lokalne humanitarne napore”, ali kompanija još nije javno odgovorila na ovu konkretnu molbu, prenosi ITC Business.