in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto bi gejmeri trebali izbjeći Windows 11?

Nova funkcija

Microsoft Windows 11 pruža više sigurnosnih funkcija i najsigurniji je Windows sistem u hstoriji. Međutim, njegova ugrađena sigurnosna funkcija izazvat će ozbiljan pad performansi igara.

UL benchmark, izdavač 3DMark softvera, izvjestio je da je nakon niza testova utvrđeno da Microsoftova funkcija sigurnosti zasnovana na virtuelizaciji (VBS) operativnog sistema Windows 11 može smanjiti performanse igara do 30%.

Puni naziv ove funkcije je “sigurnosna funkcija zasnovana na virtuelizaciji”. Ova funkcija je aktivna u novom sistemu Windows 11. Međutim, ako korisnici nadograde sa Win10 na Win11, ova funkcija neće biti omogućena. Kada je ova funkcija aktivna, Win11-ov rezultat i performanse igre će se smanjiti, navodi Gizchina.

U testiranju “Tomb Raider: Shadow” u Windows-u 11, rezultati pokazuju da je igranje u različito u odnosu na verziju softvera, a razlog za ovaj rezultat može biti razlika u verziji softvera sistema Win 11.

Microsoft VBS značajno poboljšava performanse Windows 11

Sigurnosna funkcija Microsoft VBS koristi virtuelizaciju hardvera za stvaranje sigurne memorijske oblasti za pokretanje programa. Tako izoluje program od operativnog sistema. Ako je ova funkcija aktivna, zaštita sistema se značajno poboljšava kako bi se spriječili zlonamjerni napadi. Prema izveštaju, ova funkcija nije od velikog značaja za obične korisnike.

Nadamo se da Microsoft može onemogućiti ovu funkciju u službenoj verziji operativnog sistema Windows 11. Naravno, Enterprise korisnici mogu izabrati da je ručno omoguće.