in

Na današnji dan, prije šesnaest godina, svijet je upoznao Dantea

Na današnji dan, prije šesnaest godina, svijet je upoznao Dantea, lovca na demone koji realno nema nikakve veze sa istoimenim italijanskim piscem.

Zanimljiva je priča Devil May Cry serijala koji se na današnji dan, prije 16 godina, prvi put pojavio na evropskom tržištu. Naime, ta je igra krajem prošlog stoljeća začeta kao ideja za Resident Evil 4. Trebala je to biti priča o Tonyju, nepobjedivom čovjeku koji svoju snagu duguje (Umbrellinoj) biotehnologiji.

Voditelj projekta, Hideki Kamiya, smatrao je kako Tonyjevo herostvo ne može prikazati s fiksiranom kamerom i prerendriranim scenama kao u tadašnjim Resident Evil igrama, stoga se odlučio za dinamičnu kameru. Sam fokus na akciju na kraju ipak nije odgovarao tonu Resident Evila te je stoga odlučeno kako će projekt prerasti u zasebnu igru. Umjesto zombija uskočili su demoni, Tony je preimenovan u Dantea, a igra je prvi put predstavljena pod nazivom Devil May Cry u 11. mjesecu 2000. godine.

Također je zanimljivo kako je luda akcija, odnosno borba u DMC-u nastala na temelju buga u Onimishi gdje bi neprijatelji ostali u zraku dok ih igrač udara mačem.

Devil May Cry izašao je za PlayStation 2 i pokupio odlične ocjene. Nakon svega godinu i pol Capcom je izbacio drugi dio igre koji je bio tek sjena originala. Stvari su se malo popravile 2005. izlaskom prequela Dante’s Awakening. Na sedmoj generaciji konzola dobili smo dvije igre – četvrti dio (2008). te reboot serijala DmC: Devil May Cry u režiji Ninja Theoryja. Prva tri dijela također su remasterizirana u HD kolekciji.