in , ,

Sony želi banane pretvoriti u jeftine gaming kontrolere

Sony je podnio zahtjev za patent pod nazivom ‘’sistem i metod za generisanje korisničkih unosa za videoigru’’ koji bi trebao da omogući igračima da koriste uobičajene kućne predmete kao kontrolere a kompanija je i predstavila primjer kako možete i bananu upotrebiti za kontrolisanje igre.

Cijene modernih gamepadova su prilično visoke i ne može svako da ih baš tako lako priušti tako da ovo zvuči kao genijalna alternativa koja će gaming još više učiniti pristupačniji ljudima.

Kompanija u svom zahtjevu upravo i napominje da izrada ovih periferija može da bude komplikovana u zavisnosti od modela, i iz tog razloga dosta košta. Idealno bi bilo kada bi korisnik mogao da koristi jeftin, jednostavan i neelektronski uređaj kao perifernu opremu. Patent funkcioniše tako što koristi kamere koje skeniraju i indentifikuju objekat u rukama igrača i onda prate njegovo kretanje. To znači da teoretski možete da koristite jastuk kao volan ili mrkvu za igranje Flight Simulatora.

Sony je u posljednje vrijeme počeo da iznenađuje sa inovacijama, počev od nove generacije VR sistema, a još ćemo vidjeti da li će i novi patent dobiti zeleno svjetlo. Svakako zvuči kao zanimljivo rješenje.