in , ,

Preprodavači u Americi zaradili više od 15 miliona dolara na grafičkim karticama

Ovih dana grafičke kartice na tržištu se ne mogu pronaći po normalnim cijenama, ako ih uopšte pronađete na zalihama lokalnih i online trgovina. Nestašica je nastupila kombinacijom velikog interesa, porasta vrijednosti određenih kriptovaluta i usporene distribucije i proizvodnje zbog pandemije koronavirusa.

Svoju priliku u ovoj situaciji vidjeli su brojni preprodavači, a pomalo zastrašujuću sliku o njima iznio je podatkovni inženjer Michael Driscoll iz kompanije Oracle.

Njegova analiza prodaje na američkom tržištu pratila je svega dvije online trgovine – eBay i StockX, no već je i ondje rezultirala zapanjujućim podacima. Driscoll tako tvrdi da su je u SAD-u preprodano otprilike 50.000 grafičkih kartica iz serije GeForce RTX 3000, od čega su preprodavači zgrnuli profit od 15,2 miliona dolara.

Analiza također potvrđuje ono što smo već i znali – grafičke je kartice gotovo nemoguće naći po preporučenoj maloprodajnoj cijeni, bilo gdje u svijetu, a u nekim slučajevima prodaju sepo dvostruko višoj cijeni od preporučene. Također je uočeno da to ne vrijedi samo za najnoviju liniju grafičkih kartica nego su od 33% do 100% poskupjele i kartice iz serije RTX 2000 pa čak i GTX 1000.

Driscoll je također napravio sličnu analizu i za PlayStation 5 konzolu, koja je isto tako vruća roba među preprodavačima. Prema rezultatima te analize, na američkom tržištu 10-15% svih isporučenih PlayStation 5 konzola na kraju je završilo u preprodaji. Preprodavači prodaju PS5 Digital za duplo višu cijenu – 800 dolara, dok je verzija s čitačem diska ipak nije dvostruko skuplja nego se prodaje po 849 dolara (standardno je 499).