in

Battlefront 2 i Overwatch na meti belgijske komisije za kockanje radi loot kutija

Belgijska komisija za kockanje saopštila je kako nadzire videoigre kao što su Star Wars: Battlefront 2 i Overwatch radi moguće klasifikacije istih kao kockanje.

Povrh evropskog i američkog odbora za dodjeljivanje rejtinga igrama te Britanaca, vladina organizacija koja nadgleda i licencira igre na sreću u Belgiji uhvatila se posla vezanog uz to treba li loot kutije u videoigrama regulirati kao kockanje. Svoju istragu započeli su kod Blizzarda i Electronic Artsa, odnosno njihovih naslova Overwatch i Star Wars: Battlefront 2.

Prema riječima direktora komisije, Petera Naessensa, ovisi li naš uspjeh o slučajnim ishodima – u ovom slučaju, sadržaju loot kutija – komisija ih je dužna razmotriti kao igre na sreću. Nadalje, ako se ovdje radi o takvoj vrsti igara iste prije svega moraju dobiti dopuštenje komisije za kockanje.

Drugim riječima, ustanovi li belgijska organizacija da se loot kutije trebaju smatrati igrama na sreću, EA i Blizzard će u najgorem slučaju biti prisiljen platiti kazne od stotina hiljada eura. Također, komisija bi mogla zahtijevati da igre budu maknute s polica jer iste više nisu ispravno klasificirane, barem ne prema zakonima o kockanju u Belgiji.

Dakako, EA nije dugo čekao da ponovno odbrani svoje zloglasne mikrotransakcije, pa je izjavio sljedeće:

Stvaranje poštenog i zabavnog doživljaja tokom igranja je od presudne važnosti našem studiju. Loot kutije u Battlefrontu 2 nisu kockanje. Igračev uspjeh u igri ne ovisi o kupovini istih. Također, igrači igranjem mogu zaslužiti kutije što znači da uopšte ne trebaju trošiti pravi novac. Jednom kada ih dobiju, zagarantovano im je da uvijek primaju sadržaj koji se može koristiti u igri.

Međutim, te riječi nisu spriječile regulatorno tijelo odgovorno za upravljanje svim gaming aktivnostima u Holandiji da također pokrene vlastitu istragu o tome trebaju li se videoigre s loot kutijama klasificirati kao igre na sreću.