in

Nuon – Najgora igračka konzola ikada napravljena

Devedesete godine prošlog vijeka su najzanimljivija era propalih konzola.

Doba je to u kojemu su se pojavile i nestale neke dugogodišnje platforme, ali i vrijeme ludih pokušaja da se gaming uređajima dodaju nove dimenzije funkcionalnosti. Jedan od takvih pokušaja u drugoj polovini te decenije pripadao je tvrtki VM Labs koja je htjela eliminirati potrebu za klasičnim konzolama tako da DVD playere za gledanje filmova pretvori u uređaje za igranje.

Tvrtku VM Labs 1995. osnovao je Britanac Richard Miller, jedan od kreatora propale Atari Jaguar konzole, koji je u DVD mediju vidio priliku da gaming učini pristupačnim mainstream publici. Millerova ideja bila je izgraditi platformu oko čipa koji bi se licencirao različitim proizvođačima DVD playera. U teoriji, njegovu gaming platformu proizvodilo bi više različitih tvrtki. Inicijalno su za tu platformu bili zainteresirani Samsung, Motorola, Toshiba i još nekoliko drugih proizvođača elektronskih uređaja.

Platforma se zvala Nuon i bazirala se na 128-bitnom Aries 3 procesoru koji je arhitekturom dijelio sličnosti s CELL procesorom u PlayStation 3 konzoli. Radio je na četiri jezgre i taktu od maksimalno 108 MHz. Procesor je omogućavao dekodiranje različitih video i audio formata, uključujući MPEG-1 i MPEG-2 te MP3, ali i izvođenje igara s 3D grafikom na razini PS1 i N64 konzola.

Nuon je imao 32 MB radne memorije te 8 MB VRAM. Za platformu su bila dizajnirana ukupno četiri različita kontrolera jer je svaki proizvođač DVD playera imao vlastiti gamepad. Karakteristike većine modela bile su klasični d-pad, devet tipki, jedna analogna palica s prepoznatljivim „kracima“ za držanje. Većina kontrolera radila je u žičanom modu, ali bilo je i bežičnih.

Iako je interes proizvođača hardvera za Nuon platformom u početku bio dobar, proizvođači igara i filmova nisu dijelili njihov entuzijazam. Prva Nuon platforma lansirana je u sedmom mjesecu 2000. godine kroz Samsungov Extivia DVD-N2000 po cijeni od 299 američkih dolara. Toshiba je ubrzo nakon toga lansirala svoj SD-2300 DVD player po cijeni od prihvatljivih stotinjak dolara. Izlazak Nuon platforme popratila su svega četiri filma i osam igara. Bila je to posljedica gotovo nepostojećeg marketinškog plana, ali i potpuno krivog tajminga. Naime, Nuon je postao dostupan taman u trenutku kada se industrija videoigara već pripremala za novu generaciju konzola koju je predvodio PlayStation 2.

Na Nuon-u su se mogli gledati posebno prilagođeni filmovi 20th Century Foxa kao što su Dr. Dolittle 2, Planets of the Apes, The Advetures of Buckaroo Banzai te Bedazzled. Popis igrivih naslova bio je jednako opskuran uz klasične naslove poput Tetrisa, Snakea, Space Invadersa i Tempesta. Među iole naprednijim igrama našle su su Freefall 3050 A.D i Merlin Racing, a obećani Need for Speed i Myst naslovi nikada nisu zaživjeli na ovoj platformi. Temeljni problem Nuon-a, osim mizernog broja igara, bio je u tome što je svaki uređaj imao svoje ekskluzivne naslove pa ste na istoj platformi trebali imati i Toshibin i Samsungov DVD player da biste zaigrali sve dostupne igre. Nije pomoglo ni to što su neke igre bile dizajnirane za jedan od četiri tipa kontrolera koji možda nije dolazio uz DVD player koji ste kupili.

Kompanija VM Labs pokušala je spasiti svoju platformu krajem 2001., neposredno prije bankrota, izbacivanjem homebrew SDK paketa s kojim je NUON dobio još nekoliko igara poput Dooma i Pac-Mana, uz emulator za Atari 800 i 2600 konzole. No, homebrew aplikacije opet su bile dostupne samo za neke Nuon uređaje, pa je čitava platforma propala 2002. godine.

Ironična strana ove priče jest da bi Nuon ostvario nekakav uspjeh samo da je izašao nekoliko godina ranije. Ovako smo svjedočili tome da je Nuon poslužio kao smjernica Sonyju za PlayStation 2 konzolu. Sony je početkom 20. vijeka gledao kojim će smjerom krenuti Samsung i Toshiba sa svojim DVD playerima. U strahu da bi im mogli preoteti dio tržišta videoigara, Sony je donio odluku da svoj PlayStation 2 učini najpovoljnijim DVD playerom na tržištu, makar i po cijeni konkuriranja ostalim Sonyjevim DVD playerima. Ostalo je historija – PlayStation 2 je i dan danas najprodavanija kućna konzola, a današnji predsjednik Sonyja je nekadašnji voditelj Sony Computer Entertainmenta.