in

Microsoft je danas predstavio najjaču igračku konzolu svih vremena: Ovo je Xbox One X

Microsoft je danas predstavio najjaču igračku konzolu svih vremena, X Box One X.

Kada kažemo najjaču igračku konzolu svih vremena, onda to zaista i mislimo, jer X Box One X ima zastrašujuću konfiguraciju koja se sastoji od slijedećeg:

AMD-ov unikatni custom procesor sa osam jezgra koje rade na 2.3 GHz
Grafički čip na taktu od 1172 MHz
12 GB GDDR5 memorije (9 GB za igre, 3 GB za operativni sistem)
Hard disk od 1TB (781 GB prostora za igre)
Blu-ray čitač s 4K UHD podrškom

Cijena osnovnog paketa iznosi 499 eura, što i nije mnogo s obzirom na snagu koju ova zvijer nudi. Usporedbe radi, za igranje u 4K rezoluciji na PC-u trebat će vam barem GeForce GTX 1070 koja košta nešto manje 499 eura kolika je cijena novog X Boxa. Dakle – samo grafička kartica košta 80 posto traženog iznosa za XBOX.

No, što je sa isplativošću u odnosu na konkurenciju? XBOX je najskuplja konzola na tržištu, ali tih stotinjak dolara razlike u usporedbi sa PlayStation 4 Pro konzolom ipak ima neko uporište. XBOX ima malo brži procesor, više radne memorije s boljom propusnošću, te grafičko rješenje koje je oko 40 posto jače i sposobnije od onoga u PlayStationu 4. S takvim performansama stoji ono obećanje da će XBOX imati grafički najbolje verzije igara na svim trenutno dostupnim konzolama.

Prema prvim testiranjima igre na XBOX konzoli imaju stabilnije izvođenje. Neće vam XBOX magično natjerati igru zaključanu na 30 fps-a da se vrti na 60, ali broj sličica po sekundi opadat će rjeđe. Fascinantno je da se to odnosi čak i na igre s prošle generacije, a to je zgodno jer XBOX ima dosta dobru povratnu podršku za takve igre. Ako imate X360 igre na disku, pa čak i poneke prastare igre s originalnog Xboxa, moći ćete ih iskoristiti čak i na ovoj konzoli.

Microsoft je učinio odličan posao sa svojim prijašnjim ekskluzivama koje su posebno sređene ažuriranjima za Xbox One X. Među takvima su Gears of War 4, Forza Horizon 3, Halo 5: Guardians, Quantum Break, Halo Wars 2, Killer Instinct, Minecraft i drugi. Sve te igre dobile su besplatna ažuriranja s 4K teksturama, no dobra je stvar da su opcionalna. Ako npr. kupite XBOX, a nemate 4K televizor, možda si želite uštedjeti prostor na disku jer što vam vrijede 4K teksture na 1080p ekranu. U tom slučaju dobra je vijest da su takve stvari date na izbor igračima.

Tri stvari stoje kao potencijalni znakovi opreza pri kupnji XBOX konzole. Prvo, XBOX u ovom trenutku baš i nema ekskluzivne igre zbog kojih bi se neko baš morao odlučiti za kupnju te konzole. Istina, Forza 7 je sadržajnija od GT Sporta, ali je li isplativo kupiti konzolu na kojoj neće biti Death Strandinga i još ponekih drugih velikih naslova? Teško je reći u tuđe ime, ali Microsoft nam obećava da će se u budućnosti pozabaviti otvaranjem novih studija i radom na vlastitim igrama. Za sada je dosta toga samo na obećanju, a konkretne ekskluzive samo su Crackdown 3, Sea of Thieves i State of Decay 2.

Druga stvar, čini se pomalo riskantno kupiti ovako skupu konzolu usred generacijskog ciklusa. Što ako već iduće godine Sony najavi PS5? Mnogi to priželjkuju, no veće su šanse da će ovaj generacijski ciklus potrajati barem još dvije do tri godine. Tražena cijena od 500 eura za 2-3 godine igranja čak i nije toliko loša, s obzirom da ni XBOX nije isključiv po pitanju novih tehnologija virtualne i proširene stvarnosti. Za sada nema VR/AR podršku, no samo je pitanje vremena kada će je dobiti.

Konačno, treća sporna stvar je isplativost nabavljanja konzole ako već imate Xbox One (S) ili neku drugu konzolu. Kao što nam je dolazak PS4 Pro konzole pokazao, stari PS4 nije ostao zakinut, pa je realno vjerovati da će i stari Xbox One nastaviti živjeti normalno. Ako vam igre na postojećoj konzoli izgledaju solidno i ne plačete nad njihovim mizerno malim brojem piksela, onda vam XBOX iskreno rečeno ne treba. Čak i da imate 4K televizor, igre na starim modelima konzola i dalje će izgledati solidno.

XBOX je samim time najisplativija investicija ako patite od dobre grafike, a nemate dovoljno novca za skupo računalo. Najgora je investicija ako već imate stari Xbox One bez 4K televizora, a nešto u sredini bila bi kombinacija više različitih konzola, ako iko uopšte razmišlja u smjeru tih orgija.