in

Britanska vlada nastavit će istraživati jesu li loot kutije u videoigrama oblik kockanja

Trakavica s loot kutijama i pratećim mikrotransakcijama se nastavlja. Nakon što je preko deset hiljada potpisnika peticije zatražilo od britanske vlade da se očituje je li kupovanje kutija s nasumično generiranim predmetima u igrama jednako što i kockanje, britanska vlada ponudila je odgovor.

Kako kažu, u interesu im je zaštiti mladu publiku pa putem zaduženih komisija prate trenutnu situaciju u spajanju videoigara i kockarskih elemenata u njima. Iako se pozivaju na izvješće komisije za kockanje iz trećeg mjeseca ove godine, u kojemu stoji da se kupovanje nagrada u videoigrama ne smatra kockanjem, iz britanske vlade dali su naredbu svom Vijeću za video standarde da istraži ovu problematiku zajedno s PEGI-jem, evropskim odborom koji procjenjuje dobna ograničenja za igre.

Međutim, u PEGI-ju su se već očitovali da se oslanjaju na mišljenje stručne komisiju za kockanje koja trenutno ima stav da loot kutije ne vode prema kockanju u igrama. Argument im je da se nagrade iz tih kutija ne mogu zamijeniti za stvarni novac. Doduše, postoje čitava crna tržišta za predmete koji se dobivaju u igrama, no to je problem koji je prisutan izvan same igre, pa se tehnički ne more reći kako igra ima kockarske elemente.