in

Razotkriven skandal namještanja utakmica u FIFA 20

Neki kažu da FIFA nije autentična simulacija nogometa. Međutim, autentična je u jednom aspektu – baš kao i u stvarnom nogometu, i u FIFA igrama postoje različite malverzacije koje su skandalozne. Primjer za to je nedavno otkrivena kontroverza o kojoj je portal Eurogamer napisao izvrstan izvještaj.

Ukratko, profesionalni igrači Fife iz SAD-a skupili su se i otvorili Discord server da bi se dogovarali oko toga kako će izbjeći igranje jedni protiv drugih. Razlog za to je, dakako, u nagradnom fondu Weekend League takmičenja koje ovise o igračevim rezultatima (omjeru pobjeda i poraza). Profesionalni su igrači tako shvatili da najviše nagrada mogu pokupiti ako se dogovore da izbjegavaju međusobne mečeve, pa takvim “namještanjem” utakmica zapravo dobivaju više nagrada jer si biraju lakše suparnike.

Kako stvari trenutno stoje, EA Sports je obaviješten o ovome te je disciplinirao jednog igrača. No, nekako sumnjamo da je ovo kraj te priče jer je ovaj skandal samo potvrdio kako kompetitivnost u Fifi ima i neku drugu stranu “medalje”. (hcl.hr)