in

Izgleda da se igre Electronic Artsa vraćaju na Steam

Već osam godina igre izdavačke kuće Electronic Arts u izdanju za PC mogu se igrati isključivo preko njihove Origin platforme. To znači da za njih ne vrijede popusti na Steamu, kad na Steamu tih igara nema. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kako je primijetio korisnik Twittera pod nadimkom lashman, u test aplikaciji Steam klijenta postoji naredba za pokretanje Origin launchera. To znači da bi EA uskoro mogao napraviti ono što Ubisoft već godinama radi – prodavati igre na Steamu, ali od igrača tražiti da ih pokreću preko Origina. Nije to službeno potvrđeno, ali nije ni jedini dokaz da bi to moglo biti istina.

Naime, na stranici SteamDB uočeno je kako je neko na Steamu ove sedmice igrao Electronic Artsovu igru The Saboteur. Ništa sumnjivo, na prvu, osim što ta igra uopće nije dostupna na Steamu i nikada nije ni bila. Slično je primjećeno i na primjeru igre Dragon Age 2 koja je nekoć bila prisutna na Steamu, ali je uklonjena.

U slučaju da se pokaže kako se igre Electronic Artsa doista vraćaju na Steam, nekim bi serijalima bilo prvi put da se prodaju na Steamu. Za druge bi pak značilo da napokon možemo kompletirati kolekciju na jednom mjestu, npr. za Mass Effect ili Dead Space serijale.