Ilustracija
in

Kako je biti djevojka u muškom svijetu gejminga: Uvrede zahvaljujući oblinama

U gužvi na sajmu video igrica Gamescom, održanom od 20. do 24. avgusta u Kelnu, obično je prilično civilizovano. U onlajn igricama situacija je drugačija. Ne samo da se divljački puca raznoraznim oružjem nego i riječima.

Dvije trećine korisnica i korisnika su već iskusili vrijeđanje ili maltretiranje u onlajn igricama, jer su – žene, crnci, homoseksualci ili jednostavno u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. To je zaključak američke organizacije “Ditch the Label” (Otarasimo se etiketa), za borbu protiv zlostavljanja.

Elektronik Arts (EA), gigant koji proizvodi video igre kaže da je “to svakodnevna pojava” i iskreno priznaje da je to jedan od najvećih problema sa kojima se gejming danas suočava.

Mjesto ti je u kuhinji

I Lovi (19) je to doživela. Ona je strimerka i skoro svakodnevno pred publikom igra “Fortnajt”. Dok ona igra, publika, na stotine njih, to posmatra i dopisuje se sa njom.

  • Zašto igraš? Ti si djevojka, mjesto ti je u kuhinji”, česti su komentari. Za neke je to bila šala, drugi su zaista tako mislili. Sve se češće dešava, da me gledaoci vrijeđaju – kazala je u za “DW”.

Lovi mnogo vremena poklanja strimingu.

  • Uvrijedljivo je čuti, da ste to sve dobili samo zahvaljujući oblinama. Ja naporno radim na tome. U video igricama ne možete biti dobri bez truda – istakla je Lovi.