in

Najavljen je PES 2020, ali više se ne zove PES nego eFootball PES

Već smo i zaboravili da Konami još nije najavio novo izdanje Pro Evolution Soccera, no sada su nas podsjetili da je PES 2020 ipak u planu. Zapravo, igra se ne zove tako. Zove se eFootball PES 2020, punim nazivom. Ali nemojmo se lagati, i dalje je to samo PES.

Šta je novo, osim Barceloninog dresa na kockice? Sve je novo, dakako. Konami je ove godine usko sarađivao s Andresom Iniestom kako bi poradio na autentičnosti virtualnog nogometa. S tim na umu, u gameplayu će biti više prostora za greške jer su nogometaši ipak ljudi. Uvodi se nova tehnika “finog driblanja“, tehnika blokiranja nogometaša u sendvič, ali i lopte. Znate one situacije kad odbrambeni igrač pušta loptu izvan igre i pritom blokira napadača da dođe do nje? E, to će biti izvedivo u PES-u 2020.

Preciznost dodavanja i upućivanja udaraca od sada će biti kontekstualna. Drugim riječima, dodavanja i udarci neće biti jednaki kad dodajete/pucate dok ste sami i dok ste pod pritiskom protivnika. Zgodna stvar je uvođenje “namjernog prekršaja” kojim možete spasiti situaciju bez da se upuštate u uklizavanje u noge protivnika. Primjerice, ako vidite da će vas protivnik zaobići i da nema nikoga u odbrani da ga dočeka, možete napraviti nešto između pokušaja oduzimanja lopte i riskantnog faula koji bi mogao završiti crvenim kartonom.

Saigrači će na terenu biti svjesniji toga koji je nogometaš u posjedu lopte te će se ponašati sukladno njegovim vještinama. Primjerice, ako loptu ima dobar dribler, saigrači će očekivati dribling te će se svjesno raširiti po terenu kako mu ne bi smetali. Što se tiče performansa prilikom driblinga, u PES 2020 stižu Ronaldinhove fore u pa ćemo moći loptu postaviti i na leđa.

Što se tiče modova, Master Liga dobit će veliku obnovu (kao i svake godine, je li). Veliki fokus bit će postavljen na likove menadžera/trenera koji više neće izgledati kao roboti. Štaviše, moći ćemo koristiti modele 3D skeniranih menadžera poput Maradone, Cruyffa, Zica i drugih. Imat ćemo više opcija prilikom postavljanja pravila za transfere, a naći će se tu i mogućnost kreiranja sponzorskih logotipa koji će se pojavljivati iza leđa menadžera na press konferencijama.

Grafički će igra još jednom napredovati, s dinamičnim sustavom osvjetljenja – što znači da će se sunce kretati tokom utakmice. Master Liga dobit će niz filmski režiranih animacija, a obećano je i da će svaka travčica na zelenom terenu imati dubinu i “osobnost”. Ne, ozbiljno, kažu da će trava imati osobnost.

eFootball PES 2020 izlazi 10. 9. ove godine za PlayStation 4, Xbox One i PC (Steam). (hcl.hr)