in

Kraj za Xbox One!

Microsoft više ne razvija igre za Xbox One. U nedavnom intervjuu za Axios, šef Xbox Game Studios Matt Booty potvrdio je da se tvrtka odmaknula od izrade igara za zastarjelu konzolu. To ne bi trebalo biti toliko iznenađenje s obzirom da je Xbox One u ovom trenutku star skoro desetljeće.

Booty je rekao da je jedina iznimka kontinuirana podrška za tekuće igre poput Minecrafta.

U donekle povezanim vijestima, Booty je također potvrdio da će timovi nastaviti razvijati igre za Xbox Series S. Neki programeri nedavno su zatražili od Microsofta da ukine obaveznu kompatibilnost sa Serijom S jer zajednički razvoj za sporiji stroj može omesti projekt koji inače briljira na bržoj Xbox seriji X.

Ipak, igre za Gen 9 konzole (za Xbox Series) tehnički se mogu igrati na Gen 8 Xbox One putem Microsoftove tehnologije streaminga igara . “Tako ćemo zadržati podršku”, dodao je Booty.

Xbox One je imao solidan životni vijek jer su i Microsoft i Sony podržavali svoje konzole posljednje generacije dulje nego inače. Konzole trenutne generacije službeno su stigle krajem 2020., ali ih je bilo teško nabaviti sve do nedavno zbog problema s opskrbnim lancem povezanih s pandemijom Covid-19.

Nekima bi moglo biti iznenađenje da Microsoft sada upravlja s više od dvadeset studija za igre – točnije 23. Zanimljivo, većina tek treba izbaciti igru ​​za Xbox Series, a do prošlog vikenda, neki nisu čak ni najavili projekte za Microsoftovu trenutnu generaciju konzola.

Duži razvojni ciklusi značajno utječu na jednadžbu. Dok su razvojni ciklusi prije bili dvije ili tri godine za AAA igre, sada su četiri, pet i šest godina, rekao je Booty. Složenost novijih igara i želja da se učine što je moguće ljepšima vodeći je uzrok duljih ciklusa, primijetio je šef Game Studiosa.