in

Intel potvrdio: Legendarni procesori odlaze u prošlost

Izvještaji su istiniti – Intel menja svoju liniju CPU-a za široku potrošnju lansiranjem novih procesora Core i Core Ultra, počevši predstojeće Meteor Lake verzije. Nestaje poznato “i” iz prethodne generacije Core i3, i5, i7 i i9; sada će biti poznati kao Intel Core ili Intel Core Ultra 3/5/7/9.

Intelov rebrend ne predstavlja iznenađenje. Neko je uočio Core Ultra 5 u Ashes of the Singularity benčmark bazi podataka u maju, istog mjeseca kada je Core Ultra 7 CPU pronađen u Puget Bench Lightroom benčmarku. Sada je čak i Intel potvrdio da će promijeniti brend kada Meteor Lake stigne.

Intel ovu reviziju naziva najznačajnijom za kompaniju u posljednjih nekoliko godina. Izgleda da je Meteor Lake – prvi Intelov čip koji koristi “multi-tile” umjesto monolitnog dizajna i proizveden je na novom Intel 4 procesnom nodu – odabran kao početna tačka jer, kako navodi kompanija, 14-generacija CPU-a predstavlja tačku infleksije za dizajn, proizvodnju i arhitekturu.

Počevši od lansiranja Meteor Lakea kasnije ove godine, postojaće dvije Intel CPU podgrupe: glavni Intel Core 3, Core 5 i Core 7 čipovi; i “premijum” procesori, vjerojatno modeli više klase, koji će se zvati Core Ultra 5, Core Ultra 7 i Core Ultra 9.

Izvještaje da će Intel odustati od “i” dijela brendiranja procesora, koji postoji od objave Nehalem mikroarhitekture u novembru 2008. godine, nisu svi pozdravili. Mnogi ljudi kada govore o Intelovim čipovima nazivaju ih “i5” ili “i7” zbog jasnoće. Možda će biti potrebno neko vrijeme da se naviknete da ih nazivate Core ili Core Ultra i ne koristiti slovo i.

Druga velika promjena je Intelova podjela procesora na mejnstrim i premijum grupe. Svrha rebrendiranja je dase pojednostavi ponuda kompanije, pa je vjerovatno razlog uvođenja sufiksa “Ultra” olakšavanje stvari za one ljude koji se ne razumiju u tehnologiju, piše Bajtbox.

Team Blue je takođe naglasio da njegove Intel Arc grafičke karte mogu da se upare sa Core i Core Ultra procesorima. Nedavni izvještaj o stanju u industriji grafičkih karata pokazalo je da iako je Nvidia daleko dominantnija sila, Intel je ipak stekao 4% učešća na tržištu.