in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novootkriveni dinosaur iz Mongolije: Prekriven perjem, imao je dugi vrat i nevjerovatne mogućnosti!

Njegovi dobro očuvani ostaci – oko 70 posto kostura – iskopani su u pustinji Gobi

Velika skupina dinosaura, koja je uključivala velike predatore poput T. rexa, također je obuhvaćala brojne neobične zvijeri, čudake i odmetnike, a novoopisani dinosaur iz Mongolije, veličine guske i pomalo nalik na nju, odgovara tom opisu.

Dinosaur, nazvan Natovenator polidontus, živio je prije otprilike 72 miliona godina tokom perioda krede i bio je građen poput ptice ronilice s aerodinamičnim tijelom, imao je izduženi vrat poput guske i dugu spljoštenu njušku s ustima s više od 100 malih zuba, rekli su naučnici u četvrtak.

Gotovo je sigurno bio prekriven perjem, dodali su.

“Natovenator ima mnoge osebujne karakteristike”, rekao je paleontolog Yuong-Nam Lee s Nacionalnog sveučilišta u Seulu u Južnoj Koreji, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu Communications Biology.

Iako je bio rođak brzog malog grabežljivca Velociraptora, Natovenator je bio prilagođen poluvodenom načinu života u slatkovodnom ekosustavu, možda je plutao rijekama i jezerima, veslao prednjim udovima i koristio svoj fleksibilni vrat za hvatanje riba i insekata ili ronjenje pod vodom kako bi uhvatio plijen, rekli su naučnici.

Njegovi dobro očuvani ostaci – oko 70 posto kostura – iskopani su u pustinji Gobi, koja je desetljećima riznica fosila dinosaura.

Natovenator je dio grupe dinosaura zvanih teropodi koji dijele osobine uključujući to da su bili dvonožne životinje, prenosi Hina.

Skupina je najpoznatija po velikim mesožderima uključujući Tyrannosaurusa, Tarbosaurusa i Giganotosaurusa.