in ,

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Širok više od 100 metara: Iznad Antartika prije 430 000 godina eksplodirao meteorit

Vatrena kugla

Sitne čestice prikupljene s vrha planine na Antarktiku dokazi su da je meteorit širok više od 100 metara eksplodirao prije 430 000 godina i tako poslao vatrenu kuglu isparenog vanzemaljskog materijala na ledenu površinu.

Smatra se da se ovakve eksplozije javljaju češće kod pada meteora ili mnogo većih asteroida koji u zemlji ostavljaju kratere, poput onoga koji je uništio dinosaure prije 66 miliona godina. Međutim, identificiranje ovakvih svemirskih stijena mnogo je teže jer u geološkim zapisima ostavljaju malo tragova, prenosi CNN.

Matthias van Ginneken, istraživač sa Sveučilišta u Kentu, prikupio je 17 tamnih čestica, manjih od jednog milimetra, nevidljivih golim okom, dok je bio u ekspediciji na planini Sor Rondan na istoku Antarktika, gdje se nalazi belgijska istraživačka stanica “Princess Elisabeth”.

“Prvo sam primijetio da neke od njih izgledaju kao da su se zalijepile, što bi se moralo dogoditi kad su čestice rastopljene. To bi značilo da je došlo do interakcije kad su čestice bile izložene visokoj temperaturi. Jedini razuman način da se to objasni je da se dogodio ogroman udar”, rekao je van Ginneken, vodeći autor studije koja je u srijedu objavljena u akademskom časopisu Science Advances.