in

Čuveni španski pisac jednako je zanimljiv kao i njegov “Don Kihot”

Na današnji dan 1547. godine rođen je čuveni španski pisac Miguel de Cervantes.

Vijekovima je često ostajao u sjeni svog književnog stvaralaštva i figure “Don Kihota”.

Vodio je veoma uzbudljiv život i doživio skoro pa i više pustolovina nego likovi njegovih djela. U početku je pisao poeziju, međutim 1570. godine odustao je od takve vrste karijere i postao vojnik.

Pokazao se kao vrlo hrabar vojnik, a je 1571. godine ranjen je u borbi, ali je nastavio služiti vojsci još nekoliko godina.

1575. godine Cervantes se pokušao vratiti u Španiju, međutim na putu do kuće zarobili su ga turski gusari i držali u zatočeništvu pet godina. Za vrijeme zatočeništva Cervantes je nekoliko puta pokušao pobjeći, međutim neuspješno. 1580. godine za njega je plaćena otkupnina te se vratio u Španiju gdje je počeo pisati.

Prvo objavljeno djelo bio je roman “La Galatea”, ali on nije imao velikog uspjeha, pa se Cervantes okrenuo pisanju pozorišnih djela. Zbog neuspjeha u pisanju Cervantes je počeo raditi kao sakupljač poreza i dobara za mornaricu. Mnogi se nisu htjeli odvojiti od svojih dobara te je Cervantes optužen za loše ophođenje s ljudima pa je završio u zatvoru. Navodno je upravo u zatvoru dobio ideju za djelo “Don Kihot”.

Cervantes je 1605. godine objavio prvi dio “Don Kihota”. To je roman o starijem muškarcu koji je bio toliko očaran starim pričama o hrabrim vitezovima da je krenuo na put u potrazi za vlastitim avanturama. Don Kihot se uskoro izgubio u svom svijetu iz mašte vjerujući da je on jedan od onih hrabrih vitezova te je nagovorio siromašnog seljaka Sancha Panzu da mu služi i bude partner. U jednom slučaju zaluđeni Don Kihot se borio protiv vjetrenjača koje je zamijenio za divove.

Zbog ovog djela Cervantes je postao svjetski poznat, a djelo je prevedeno na više od 60 jezika. 1615. objavio je drugi dio “Don Kihota”, ali uprkos slavi, djelo nije donijelo Cervantesu bogatstvo te je nastavio pisati sve do svoje smrti 22. aprila 1616. godine u Madridu. Djelo je inspirisalo brojne autore te su po njemu snimljeni filmovi, mjuzikli i pozorišne predstave.