in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Četiri anegdote Alberta Einsteina: Susret genija i debelog čovjeka

Jeste li znali za ove zanimljive anegdote iz njegovog života?

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li znali za ove zanimljive anegdote iz njegovog života? Vjerujemo da su anegdote bile vrlo česta pojava u životu Einsteina , a ov su četiri anegdota iz njegovog života.

Anegdota 1:

Tokom vožnje u vozu kondukter je tražio voznu kartu od putnika utonulog u misli. Ovaj ju je nervozno tražio po džepovima i postajao sve nervozniji.

Kondukter mu tada kaže: “Ali profesore Einstein, ja znam ko ste vi i jasno mi je da me ne želite prevariti i da ste kupili voznu kartu. Nemojte se zato brinuti, priznat ću vam kao da imate kartu.” Einstein mu odgovori: “Ali gospodine, ne brinem se zato jer bih se vas bojao, nego zato jer na karti piše kuda putujem, a sada pojma nemam gdje trebam sići s voza.”

Anegdota 2:

Šetao je jednog dana zamišljeni Einstein livadom, dođe do rječice i počne je prelaziti preko uskog brvna, ne vidjevši da je istodobno s druge strane prema njemu krenuo jedan debeli čovjek. Na sredini brvna susretne se s debelim gospodinom, koji se pohvalivši da je mesar kaže: “Ja se ne mičem glupljem od sebe.” Einstein se bez riječi okrene i vrati natrag na obalu i kada je debeli gospodin prolazio kraj njega, Einstein mu vikne: “Ali ja da!”

Anegdota 3:

Pozove jednom belgijska kraljica u privatnu posjetu Einsteina koji je tada boravio u Belgiji. Kraljičin vozač čekao je na željezničkoj stanici voz kojim je trebao stići prof. Einstein. No kada je voz stigao, izašao je samo jedan putnik, nehajno odjeven i s violinom u ruci. Niko nije došao ko bi izgledao kao ugledni profesor te se vozač vratio u dvor i izvijestio kraljicu da Einsteina nema. Pola sata kasnije na vrata dvora stigao je violinist nehajnog izgleda. Bio je to Einstein, neobično ponosan na svoje violinističko umijeće, koji je došao kraljici uvjeren da ona želi da joj svira.

Anegdota 4:

Einstein je godinama sudjelovao u intezivnoj političkoj kampanji za osnivanje države Izrael, idući u SAD od mjesta do mjesta, držeći plamteće političke govore, a kad mu je nakon osnivanja države Izrael ponuđeno da bude prvi predsjednik za to nije imao nikakvog interesa.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba